FORDOBLET: På Ofoten Museum kan en avtegning av helleristningsfeltet beskues. Nå viser det seg at antall figurer kan bli fordoblet.

Har oppdaget nye helleristninger

Det er oppdaget en rekke nye figurer i helleristningsfeltet på Sørlandet i Skjomen. Feltet er dermed et av de største i sitt slag her i landet.
Carl Næsje E-post
Publisert 03.05.2006 kl 20:26 Oppdatert 03.05.2006 kl 20:26

Tips en venn på e-post:


FORDOBLET: På Ofoten Museum kan en avtegning av helleristningsfeltet beskues. Nå viser det seg at antall figurer kan bli fordoblet.
FORDOBLET: På Ofoten Museum kan en avtegning av helleristningsfeltet beskues. Nå viser det seg at antall figurer kan bli fordoblet.

– For oss som steller med bergkunst, er denne oppdagelsen gledelig og spennende. Nesten som en julaften, sier arkeolog Bjørn Helberg ved Tromsø Museum.

Til høsten starter arbeidet med å registrere alle de nye figurene som er avdekket.

Dobling

Fra tidligere er det registrert om lag 40 figurer i helleristningsfeltet på gården Forselv på Sørlandet. Nå blir antallet trolig fordoblet.

– Bergkunsten på Sørlandet er hugde helleristninger. Nærmer vi oss hundre figurer, vil feltet være et av de større i sitt slag her i landet. Feltet er også spesielt ettersom figurutvalget er svært varier med både mennesker,dyr, båter og geometriske mønstre, forteller Bjørn Helberg.

5.000 år gamle

Det var på 1930-tallet helleristningsfeltet ble oppdaget. Ristningene er anslått å være om lag 5.000 år gamle.

Allerede i 1970 fikk man den første pekepinn om at det kunne være atskillig flere figurer enn først avdekket da svenske hobbyarkeologer var på stedet for å sjekke feltet.

Det er en opplysning som ikke har vært kjent for allmennheten, bekrefter konservator Lars Slettjord ved Ofoten Museum.

Tildekket

For tre år siden ble helleristningsfeltet tildekket for å få bort algevekst og mose. Da tildekkingen ble fjernet i fjor, oppdaget man en mengde nye nye figurer.

– Det gjelder spesielt i øvre del av feltet. Disse figurene skal vi begynne å registrere til høsten, såfremt vi får finansieringen i orden. Og det har vi tro på skal ordne seg. Dette er nemlig viktig, sier Bjørn Helberg.

Tre områder

I Narvik finnes det ikke mindre enn tre områder med helleristninger; i Brennholtet i bykjernen, på Slettjord i Herjangen og på Forselv på Sørlandet i Skjomen.

– Ristningsfeltet på Forselv ligger flott til, fastslår Helberg.

Men det er ikke så mange som har fått skue de mange figurene, for det er ingen organisert adkomst hit. Sørlandet i Skjomen har som kjent ikke veiforbindelse, så turer til feltet må organiseres med båt.

– Ofoten har et høyt antall felt med bergkunst, og i Nordland er vi i en unik situasjon ved at det som eneste sted i verden finnes alle ulike typer bergkunst. Både slipte og hogde ristninger og hulemalerier. Dette er noe som må tas vare på, sier Bjørn Helberg.

På forsiden nå


...

Årets julemysterium

Hjelp oss unngå at Jon-Kristian ikke får julegaven sin fra Kasper i år! SISTE: gavens eier er funnet

Meteorologen: kaldt og mer snø inn i jula

Vinterlige forhold i vente

...
Det er nå skrevet i stein at vi får hvit jul. Samtidig «snur» sola og det blir lysere tider.