(Iharstad): 13 av testene er direkte knyttet til det siste smitteutbruddet som startet i romjula.

Det skjedde da 80-90 personer deltok eller var på jobb på musikkbingo på utestedet Verftet i Harstad sentrum. Alle som var der er i karantene, og alle er smitteutsatt. I tillegg kommer alle deres nærkontakter, som kan være flere hundre personer til sammen.

37 personer knyttet til utbruddet

– Til nå er 37 personer knyttet til utbruddet. Vi jobber med å finne smittekilden til det siste tilfellet, melder Øivind Arvola i Harstad kommune.

Det er nå 43 personer i isolasjon i Harstad. 273 personer er i karantene.

Nesten alle prøvesvarene fra onsdag er kommet. Bare noen få svar fra torsdagens 225 tester er kommet. Fredag ble det tatt 182 tester. Kommunen utvider testkapasiteten ved luftveisklinikken lørdag. Også pandemitelefonen har åpne linjer fra klokken 1400-1800, skriver Arvola på kommunens nettside.

Har spredt seg til andre kommuner

Kommuneoverlege Nadezda Wessel i Evenes sier at to personer er registrert som nærkontakter til personer med påvist smitte i Harstad. Disse er nå satt i karantene.

Tidligere er det kjent at Kvæfjord har meldt om nye smittetilfeller denne uken. Til sammen har kommunen hatt ni innbyggere som er smittet.

Fredag ble det klart at personer på Sortland er smittet som følge av det nye Harstad-utbruddet.

En innbygger fra Kvæfjord testet også positivt for korona fredag. Dette er en nærkontakt av person som er tilknyttet utbruddet på Verftet, og var allerede i karantene.

– Vi har nå totalt tre personer i Kvæfjord med positiv test som spores til dette utbruddet, melder kommunen på sin nettside fredag.