I folkemylderet på 17. mai går lommetyvene løs

PASS PÅ: 17. mai er for de fleste en trivelig dag, men ikke hvis man blir utsatt for en lommetyv. Her fra 17. mai i Evenes i fjor.

PASS PÅ: 17. mai er for de fleste en trivelig dag, men ikke hvis man blir utsatt for en lommetyv. Her fra 17. mai i Evenes i fjor. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forsikringsselskap advarer om lommetyverier på nasjonaldagen.

DEL

17. mai er en stor dag for mange, også for lommetyvene. Det melder forsikringsselskapet Frende i en pressemelding. Det er det store folkemylderet som gjør at lommetyvene har gode vilkår.

– Vi registrerer tyverier både fra lommer, vesker og barnevogner, fra kafébord og garderober, skriver Petter Lassen, skadesjef i Frende Forsikring.

Vær obs

Ifølge han er det lurt å kun ta med seg det mest nødvendige, og ikke minst å holde verdisaker tett til kroppen.

Skadesjefen minner om at 17. mai er en hektisk dag, hvor oppmerksomheten gjerne er rettet på et barnetog eller underholdning. Lommetyver er også eksperter på å distrahere. I Oslo er 17. mai den dagen i året hvor det meldes om flest lommetyveri.

– Det er ikke bare på storbyferie du må passe på tingene dine, du må være ekstra oppmerksom på steder med mye folk her hjemme også, forteller Lassen.

Lav oppklaringsprosent

Av de 26.431 anmeldte lovbruddene av tyveri fra person i SSB-tallene fra i fjor skjedde 4.135 på gaten, i park eller annet friområde, mens 5.335 skjedde på offentlig transport og 7.800 ble frastjålet noe i et salgslokale.

Politiets oppklaringsprosent på tyveri fra personer på offentlig sted var i 2018 på kun tre prosent. Slike saker er krevende å oppklare ettersom det sjelden er noen mistenkte, og fordi tyveriene blir oppdaget for sent.

Ifølge forsikringsselskapet er hvert femte erstatningskrav som meldes på reiseforsikringen tyveri. Tall fra Finans Norge viste at forsikringsbransjen i fjor utbetalte 322 millioner kroner i erstatning for tapt og stjålet reisegods. Om lag halvparten av dette er tyveri. Den gjennomsnittlige erstatningen etter tyveri er 3.400 kroner.

Artikkeltags