Året vi snart legger bak oss, har gitt Fremover flere positive saker å slå opp på forsidene.

Gladnyhetene har stått i kø:

  • I januar ble Narvik universitetsby.
  • Sykehuset opplevde at lokale medisinstudenter setter hjembyen på topp når de skal ut i praksis.
  • I vinter ble nordlysturisme i fjellet testet med stort hell.
  • Og turistkontoret i Narvik kunne melde om vekst i antallet turister som besøkte dem på kontoret, og måtte doble staben.
  • «Det 4. hjørnet», med nytt museum og nytt bibliotek, åpnet i Narvik. Og folk har strømmet til.
  • I juni kunne vi melde at Fylkestinget i Nordland besluttet å arbeide for å få planene om E6 i tunnel og med det nytt bysentrum inn i Nasjonal Transportplan.
  • Og vi kunne fortelle at Narvik søker om å få VM i alpint i 2025, og melde at Air+ Style kunne komme til Narvik.

Og ikke minst: 2016 var også året da det ble bestemt at Forsvaret skal etablere seg på Evenes.

Og det er bare noe av det vi har omtalt i året som har gått. Så hvordan toppe et slikt år?

Jeg har noen drømmetitler jeg håper Fremover skal få lov til å skrive i året som kommer, og jeg begynner med noe vi står midt oppi allerede nå:

«UNN Narvik sikres akutt- beredskapen»

En prosjektgruppe ledet av Odd Søreide jobber med å utrede akuttberedskapen ved UNN Narvik. Søreide og gruppen er på randen av mistillit, etter at Søreide var tydelig på at gruppen ikke kunne ta seg tid til å utrede betydningen av Hålogalandsbrua når den står ferdig. Dermed mister sykehuset i Narvik 20.000 mennesker som vil ha UNN Narvik som sitt nærmeste sykehus. Et annet poeng som bør være det siste avgjørende for prosjektgruppen, er Forsvarets etablering på Evenes. Her vil det komme mange nye arbeidstakere, og de kan velge bort Narvik om både tryggheten – og det bekvemme – med å ha et fullverdig sykehus svekkes. Det er relativt unge personer – som både skal ha et trygt fødetilbud og som vil ha et sykehus med akuttberedskap der de etablerer seg. Til slutt har det også betydning for bemanningen på sykehuset – som kan være en viktig medspiller for UiT med sykepleierutdanning og helseteknologi, men også for andre teknologibedrifter.

«Stikker spaden i jorda for nytt

Her er det masse som passer inn i «fyll inn selv»-feltet. Det er så mange baller i luften nå, at det nesten er konstant overskyet over Narvik. Narvik Arctic Resort i Fagernesfjellet presenterte nettopp sine planer for et nytt sentrumsområde i fjellet, og et nytt alpinanlegg med folkebad, leiligheter og hytter. Forhåpentligvis kan vi melde i 2017 at spaden stikkes i jorden, og at planene realiseres. Og at det med det også kommer gondolbane fra sentrum, med stoppestasjon på universitetet.

«Solskinn for FUNN-cup»

Den gamle Nor-turneringa har fått nytt liv de siste årene, og trekker nå hundrevis av lag fra hele landsdelen. Allerede er påmeldingen langt over fjoråret – og man er på god vei mot målet om å bli landsdelens største fotballturnering. Alle som har spilt fotball i Nord-Norge vet at suksessfaktor nummer én er mye sol, ingen regn og lite vind – og vi overlater til værmeldinga å være kilden til denne overskriften.

«Besøksrekord i Polar Park gir turistvekst i hele Ofoten»

Turismen er oppadgående i Narvik-regionen, og bare en kort kjøretur fra Narvik ligger Polar Park. I dag har de rundt 30.000 besøkende i året, men allerede nå merkes den internasjonale interessen for parken godt. Jeg drømmer om at vi i 2017 kan melde om besøksrekord i parken. For lykkes én turistdestinasjon i vårt nærområde, lykkes flere. Narvikfjellet jobber iherdige med å tiltrekke seg turister fra hele verden sommer som vinter. Alene kan de klare mye, men sammen med andre kan man klare alt. I 2017 håper jeg vi får se at kulturlivet, reiselivet og servicebransjen forener krefter og gjør Ofoten til en reiselivsdestinasjon som kan puste nordlysturismen i Tromsø i nakken – og vel så det.

«Sommerrevyen gjenoppstår og VU lager sommerfestival»

Narvik har hatt sommerrevy tidligere, med Lommeteateret på scenen. Enhver by med respekt for seg selv bør ha en sommerrevy, og i 2017 får vi det igjen. Og denne sommeren er det første året Vinterfestuka (VU) oppretter en sommeravdeling, som skal lage en sommerfestivaluke med like store og gode navn på plakaten som Vinterfestuka har nå til vinteren. Er det lov å drømme helt fritt, håper jeg å se Oscar Danielson, Drolsum Stasjon, Elsa & Emilie, Stein Torleif Bjella og Elton John – sistnevnte gjerne som oppvarmer for Groms Plass eller Vidar Vang. Hvis jeg skal få drømme fritt, altså.

«Ingen bompenger på Hålogalandsbrua»

Det er fristende å drømme om en tittel med «åpner likevel i 2017» når vi skriver om Hålogalandsbrua, men skal jeg forsøke meg med en tittel med litt mer rot i virkeligheten, er det mest nærliggende å melde at det likevel ikke blir bompenger over nybrua. Fremskrittspartiet spilte inn bompengefri bru i budsjettforliket som et miljøinitiativ. Venstre bet ikke på, men i 2017 drømmer vi om at det løsner. Frp mener bompengefri bru skal sikre at godset flyttes fra veien til Ofotbanen, og at tungtransporten reduseres i resten av landet når godset fraktes gjennom Sverige til Narvik og videre nordover herfra. Gjerne for oss.

«Narvik blir logistikkhovedstad i nytt Nord-Norge»

I 2017 bestemmes det at Nordland og Troms blir slått sammen til et sterkt Nord-Norge, der de nye funksjonene i storregionen deles mellom Bodø, Harstad, Narvik og Tromsø. I den nye regionen blir Narvik logistikkhovedstaden, og kompetansearbeidsplasser knyttet til logistikk legges hit. Det er avgjørende for et sterkt Nord-Norge at ikke all kompetanse plasseres ett sted, men spres i hele regionen. Målet er ikke å lage en fylkeshovedstad, men et fylke hovedstaden tar på alvor. Narvik får en like sentral rolle i den nye regionen som våre naboer i både nord, sør og vest.

«E6 i tunnel og nytt sentrum med i Nasjonal Transportplan»

Det er jobbet hardt og godt med å få med nye Narvik sentrum, E6 i tunnel og opprustning av veien inn til Bjerkvik i Nasjonal Transportplan (NTP). Prosjektet har hatt fin fart. Det eneste som kan bremse alt kraftig opp nå, er at Stortinget ikke får med «Bypakke Narvik» inn i NTP i juni neste år. Min drøm er å få skrive at Bypakke Narvik sikres, at arbeidet bare kan starte og at vi om noen få år har E6 i tunnel under Narvik og et tilnærmet bilfritt sentrum.

« -boom»

Jeg håper 2017 blir året der vi i Fremover kan melde om den ene «boomen» etter den andre, og rekorder på rekorder. Eksempler: «Gründerboom i Narvik – aldri før har så mange gründere etablert seg i Narvik».

«Babyboom gir rekordstor befolkningsvekst i hele Narvik-regionen».

«Tilflyttingsboom – 'alle' vil hjem til Ofoten for å bo og jobbe».

Jeg føler Narvik står helt på kanten av noe stort på flere områder, og at vi alle bare går og venter på en eller annen «boom».

Til slutt har jeg en litt mer personlig drømmetittel på vegne av oss i Fremover:

«Leserboom gir abonnementsrekord – Fremover oppbemanner kraftig».

2017 blir bra! Godt nyttår!

Christian Senning Andersen, sjefredaktør Fremover.

Vi har utfordret seks lokale kvinner og menn fra næringslivet om Narvik-regionen inn i 2017. Og bedt om deres drømmeoverskrift i Fremover i løpet av neste år: