Nå skal helsepersonell i Narvik kommune vaksineres med AstraZeneca-vaksinen. Det melder Narvik kommune på sine nettsider.
I den kommende uken (uke 8) mottar Narvik kommune 200 doser av vaksinetypen. Samtlige skal gå til helsepersonell, noe som er bestemt av Folkehelseinstituttet (FHI).
AstraZeneca-vaksinen har ikke den samme effekten for personer over 65 år som vaksinetypen fra Pfizer/BioNTech som hittil er brukt i Narvik kommune. Den nye vaksinen er anbefalt å gis til personer under 65 år som ikke har særlig høy risiko for alvorlig sykdom samt helsepersonell. Helsepersonell over 65 år eller helsepersonell med underliggende sykdommer som gjør at de er i prioriteringsgruppe 4 skal vaksineres med Pfizer-/BioNTech-vaksinen.
Også UNN Narvik mottar cirka 200 doser av AstraZeneca-vaksinen i den kommende uken. Disse dosene skal gå til de ansatte på sykehuset.
Det er fortsatt ikke klart når andre innbyggere som er under 65 år vil få tilbud om AstraZeneca-vaksinen.
Totalt ventes det at AstraZeneca leverer 87.723 doser i Norge totalt i uke 8.
Fakta om AstraZenecas koronavaksine
Vaksinen heter offisielt ChAdOx1 nCoV-2019 og er utviklet ved Universitetet i Oxford i samarbeid med det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca.
Kliniske tester tyder på at den gir 60 prosents beskyttelse mot covid-19, men det finnes få data på hvordan den virker for personer som er over 65 år.
AstraZeneca-vaksinen settes i doser med intervall på 9 til 12 uker.
Én enkelt dose gir 76 prosents beskyttelse i opptil 90 dager, viser en studie utført ved universitetet Oxford i Storbritannia. Etter andre dose øker beskyttelsen til 82 prosent.
Vaksinen bidrar ifølge studien til bremse smittespredning. Én enkelt vaksinedose reduserte risikoen for å overføre smitte til andre med 67 prosent.
Vaksinen har dermed «betydelig effekt» når det gjelder bremsing av smittespredning, konkluderer forskerne i en såkalt prepublikasjon i legetidsskriftet The Lancet.
AstraZeneca-vaksinen er billigere og lettere å oppbevare enn vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna. Kan oppbevares i vanlig kjøleskap. Koster rundt 35 kroner per dose, ifølge selskapet.
Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger. Legemiddelverket har sett på bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Dette omfatter smerte på stedet der sprøyta ble satt, slapphet, hodepine, feber, leddsmerter, kvalme, oppkast og diaré.
Er en såkalt vektorvaksine. Den inneholder ikke covid-19-virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19. Viruset kan ikke formere seg i kroppen. Viruset kommer seg inn i cellene i kroppen og får dem til å produsere spikeproteinet til covid-19-viruset. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.
Vaksinen ble 28. januar godkjent for bruk i EU og Norge. Den er fra før av godkjent i blant annet Storbritannia, India, Sør-Afrika, Brasil, Marokko og Bahrain.
I Norge anbefales ikke vaksinen til folk over 65 år på grunn av lite dokumentasjon, opplyser Folkehelseinstituttet.
Kilde: Legemiddelverket, AstraZeneca, DPA
Kommentarer til denne saken