NAF tar ut 420 vektere, mens Parat tar ut 383 vektere i streik fra klokka 12, opplyser NAF til NTB.

Partene meklet onsdag morgen på overtid før det altså ble brudd like etter klokka 6.30. Streiken er den første i årets lønnsoppgjør.

Forbundsleder og forhandlingsleder Anita Johansen for NAF sier at de er skuffet over å ikke ha kommet til enighet.

– Vi er selvfølgelig fryktelig skuffet over at vi ikke kom til enighet selv innenfor frontfagets rammer. Ikke minst hadde vi et krav som gikk på lærlingene, og at vi ikke klarte å oppnå enighet om gode rammer og arbeidsforhold for lærlingene syns jeg er svært beklagelig, sier hun til NTB.

– Ga oss ikke noe valg

Koronapandemien har ført til permitteringer og oppsigelser i vekterbransjen, og NHO Service og Handel mener det er umusikalsk å gå ut i streik, men Johansen peker på at vekterne er en lavlønnsgruppe og hun mener de ikke hadde noe valg.

– Det skjønner jeg at de syns, men de gambler på den umusikalskheten. Når de ikke klarte komme til enighet innenfor rammene for frontfaget, så ga de oss ikke noe valg, sier hun.

NHO Service og Handel peker på at vekterbransjen i stor grad leverer tjenester innen bransjer som sliter, som kultur- og reiseliv, samt innen luftfart.

NHO: Alvorlig ramme rundt oppgjøret

– Disse bransjene sliter nå, og flere vaktselskap er nå i gang med oppsigelser. Dette er rammen omkring dette oppgjøret, og det er for oss vanskelig å forstå at forbundene ikke ser alvoret i den situasjonen bedriftene står i, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Hun trekker fram at det fortsatt er omtrent 1.000 permitterte vektere i bransjen, som er blant de hardest rammet av koronasituasjonen.

– Å gå til streik når 1000 kollegaer er permittert og mens mange mister jobben er umusikalsk. Ingen av oss vet hvordan situasjonen i samfunnet og i vekterbransjen er neste år, og den usikkerheten synes ikke arbeidstakersiden å ville ta innover seg, sier Kaltenborn.

Oppgjøret gikk til mekling etter at NAF og Parat brøt forhandlingene med NHO 27. august.