– Vi er inne i en bølge av e-postangrep mot offentlige virksomheter nå, og må forvente at flere kommuner og andre offentlige etater vil bli rammet i dagene og ukene som kommer, mener leder for Kommunenes CSIRT, Bjørn Tveiten i en pressemelding.

Forrige uke skal ti norske kommuner ha blitt rammet av et e-postangrep som påvirket arbeidshverdagen til mer enn 10.000 ansatte.

– Det er sendt ut titusenvis av e-poster med skadevare til en rekke norske offentlige virksomheter fra disse kommunene. Mange av virusene er også innstilt slik at de sover i perioder rett etter et angrep, for så å bli reaktivert. Dette vil høyst sannsynlig blusse opp i bølger, slik vi også så i forrige bølge like før sommeren. Det ser vi tegn på allerede nå.

Kommune-CSIRT er et ressurssenter for å gi råd og veiledning i forbindelse med cyberangrep og andre digitale utfordringer i kommunesektoren.

Viruset som angrep de ti kommunene kalles ifølge Tveiten «Emotet», og tillater angriper en viss fjernstyring av PC-en, mens angrepet før sommerferien var dominert av lekket eller stjålet login-informasjon og påfølgende misbruk av kontoene. Nasjonalt cybersikkerhetssenter har også varslet om at en pågående Emotet-kampanje er observert i Norge.