Nettavisen: Skjønnhetsindustrien for både kvinner og menn har utviklet seg kraftig de siste årene. Til og med underlivet skal være rent og pent til enhver tid, og det reklameres for utallige produkter som skal gi deg et rent underliv med riktig pH.

Men ifølge ekspertene er det ingen grunn til å bruke verken intimsåper eller oljer i underlivet. Faktisk kan de gjøre mer skade enn godt.

- Intimsåper er nok bedre enn vanlige såper, men de tørker slimhinnene dine. Du kan få en ubalanse i bakteriefloraen din om du ikke har akkurat den pH-en i underlivet ditt som såpen har, sier sexolog Siv Gamnes.

Får du feil pH-verdi i underlivet ditt, kan du faktisk få både soppinfeksjon og skjedekatarr som for eksempel bakteriell vaginose, ifølge sexologen.

Vond lukt i underlivet

Dette støttes også av helsesykepleier Anne Bentzrød.

Hun jobber både på Helsestasjon for ungdom og studenter i Ås og for spørretjenesten Ung.no, hvor det kommer flere spørsmål fra unge om kløe og svie som de blant annet har fått etter overdreven intimvask.

- Det er nok å bruke vann til å vaske seg i underlivet, både for gutter og jenter. Hvis du bruker såper og oljer kan det skape en ubalanse i kroppens egen selvrensemekanisme, forklarer hun.

Bentzrød forteller at mange unge bekymrer seg over vond lukt i underlivet, men faktisk kan du få mer lukt av å bruke for eksempel intimoljer.

- Den kan være fint å bruke litt parfymefri olje om du er sår eller skal vaske vekk smegma («kukost»), men oljen kan tette til svettekjertler du har i underlivet. Hvis det legger seg svette under et lag med olje kan du få både vond lukt og kviser, forteller Bentzrød.

Intimsåper tørker ut slimhinner

Selv om olje kan være fint å bruke i ny og ne, bør du unngå vanlig såpe og også bruke beskjedent med intimsåpe.

- Såpestoffer har lett for å irritere og tørke ut huden. Parfyme i intimsåper irriterer den, og gjør ikke noe godt, sier hun, og legger til:

- Slimhinnene er veldig sarte, så en god regel er å ikke ha noe i underlivsområdet som du ikke ville hatt i munnen, sier helsesykepleieren.

Sexolog Gamnes er enig, og legger til at du kan få både eksem, sår og sprekker i hud og slimhinner om du bruker for mye intimsåpe.

- Naturlig er best

Til tross for plagene du kan få av å bruke intimolje- og såpe, velger mange å bruke det likevel.

Gamnes forteller at mange føler seg renere av å kjenne lukten av såpe og olje. Siden dette ikke er å anbefale, mener hun naturlige produkter kan være et godt alternativ for mange.

- Jeg anbefaler å bruke kokosolje, for da får du en mild kokoslukt. Kokosolje i fast form er også veldig lurt for å ha mer kontroll på hvor mye du tar, sier hun.

Helsesykepleier Bentzrød mener imidlertid det er nok med bare vann til underlivsvask, men påpeker viktigheten av å vaske seg ved behov.

- Du kan få vond lukt om det blir liggende igjen urin i underlivet til jenter eller under forhuden til gutter. Det er derfor lurt å tørke godt, men klapp-tørking er det beste for å unngå å få såre slimhinner, råder hun, og legger til:

- Både jenter og gutter bør tørke forsiktig etter toalettbesøk for å samle opp urindråper, og jenter må alltid huske på å tørke seg forfra og bakover.