Fra hårete huleboer til skjeggete elektronikamusiker på 10.000 år

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nordlendingen har klort seg fast siden istiden. Nå er historien blitt animasjonsfilm.

DEL

Filmen «Det var en gang en nordlending» er produsert av animasjon- og utviklingsselskapet Fabelfjord i Tromsø, på oppdrag av Agenda Nord-Norge, og har premiere på selskapets konferanse i Alta mandag, skriver Nordlys.

Se filmen lengre ned i saken.

I helgen jobbet regissør Endre Skandfer fra Harstad og animatør Isak Gjertsen fra Narvik på spreng for å få filmen premiereklar. Andreas Wangsbro fra Tromsø har laget musikken og lyddesignet, mens Tromsø-forfatter og bodøværing Endre Lund Eriksen har skrevet manus.

Et fullblods nordnorsk samarbeidsprosjekt, med andre ord.

Inspirert av fransk klassiker

- Ideen var å lage en liten film inspirert av den franske animasjonsserien «Det var en gang et menneske». Vi bruker musikken derfra og litt av den samme fortellermåte. Vi går i full fart gjennom 10.000 år av nordlendingens historie, fra istiden og fram til i dag, og litt framover i tid, forteller Eriksen til Nordlys.

Filmen forteller på humoristisk vis en del av utfordringene vi nordlendinger har stått overfor gjennom alle tider.

- Blant annet vanskelige vær- og klimaforhold. Det sies jo for eksempel at landsdelen ikke var representert på Eidsvoll på grunn av motvind. Vi tar utgangspunkt i historien, men overdriver og vrir litt på det, humrer Eriksen.

Fra Tore Hund til Tommy Wirkola

I filmen møter man både Ottar fra Lenvik, Tore Hund fra Bjarkøy – og Tommy Wirkola fra Alta.

- Agenda Nord-Norge ønsket en film om nordlendingens historie, med et blikk fremover. Det er to gjennomgangspersoner, en kvinne og en mann, som går igjen i de forskjellige tidsaldrene.

En rød tråd i historien er nordlendingenes hang til å sette seg store og til tider nokså hårete mål, forteller manusforfatteren.

- Nordlendingens historie er preget av ukuelig optimisme, eventyrlyst og utferdstrang. Og viljen til å sette seg store, og kanskje litt urealistiske mål. Og til manges forbauselse oppnår vi dem, gjerne på en litt uventet måte.

Eriksen mener Arctic Race of Norway, nordnorske fiskeeksportbedrifter, Finnmarksløpet og Tommy Wirkola er gode eksempler på akkurat dette.

- Dette har vært et veldig artig prosjekt, hvor vi har fått masse frihet. Agenda Nord-Norge har kommet med mange ideer, men har gitt oss frie tøyler. Dette er ingen offisiell historie om nordlendingen, men den høyst uautoriserte biografien, med overdrivelser og mye humor, sier manusforfatteren.

Artikkeltags