Å bedrive utendørsidrett har sine fordeler og ulemper. Vi er prisgitt det været vi har, året rundt, og får trene i måneskinn, regn, vind, snø, varme, kulde, nordlys og solskinn. Til og med under korona har vi hatt muligheten til å trene utendørs under trygge former.

Langrenn er i utgangspunktet en sport med relativt små krav til fasiliteter. Det er nok med en snødekt trase, som kan være alt fra ei lita slette til lange løyper i urørt natur eller lysløype. Allmenn praksis er at slike løyper er åpne og gratis å bruke for alle som vil. I Narvik kommune er det i alle fall seks-sju klubber og lag som på frivillig basis tilrettelegger skiløyper på denne måten. Under normale vintre (hva nå det er) har derfor folk overalt i kommunen brukbar nærhet til skiløyper.

Denne vinteren er definitivt annerledes, det har nesten ikke vært mulig å få trent skikkelig langrenn eller å gå skirenn. Med tanke på hvor mange som går på ski når forholdene er på plass må det jo være et stort savn for mange! Vanligvis er det midtukerenn med saft og boller, klubbtreninger, skirenn og masse mosjonister ute i løypene.

Der alpinklubbene har lang tradisjon for å produsere kunstsnø er det stikk motsatt i langrennsmiljøet. Ingen klubber i kommunen var forberedt på at det kom til å være langrennsløyper uten snø langt utover vinteren. Men så, i midten av januar, satte Narvik skiklubb i gang et initiativ for å legge kunstsnø i Kobberstadløypa. Med dugnadsinnsats og sine samarbeidspartnere har de nå produsert 3.000 kubikk snø, dosert dette ut og tråkket en betydelig del av Kobberstadløypa. Plutselig var det mulig å trene på langrennsski i nærområdet igjen, og alle de lokale skiklubbene har blitt ønsket velkommen til å bruke løypa av Narvik skiklubb med Bjørnar Mikkelborg i spissen. Dette har blitt veldig godt tatt imot og det var den første uka fire skiklubber som delte treningstider for sine treningsgrupper seg imellom. Narvik skiklubb har gjennomført et skikkelig bra tiltak som definitivt er med på å berge langrennsmiljøet i kommunen, og vi skylder dem alle en stor takk.