Næringslivet: – Vi frykter at en ny utredning er bortkastet

Ambulansehelikopteret i hangaren til luftambulansen på Evenes.

Ambulansehelikopteret i hangaren til luftambulansen på Evenes. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

STRIDEN OM AMBULANSEHELIKOPTERET: – Vi har fulgt debatten om lokalisering av luftambulansehelikopter i Midtre-Hålogaland og er redd at utredningsarbeidet som nå skal gjøres egentlig er bortkastet arbeid. På vegne av 600 medlemsbedrifter med til sammen nærmere 8.000 ansatte kommer denne felles bekymringen fra næringslivsforeningene i Narvik og Harstad.

Politisk drakamp

– Etter styremøtet i Helse Nord sist torsdag, og uttalelser fra ulike hold både før, etter og ikke minst i møtet, er vi svært bekymret for om basen for luftambulansehelikopteret vil få den beste plasseringen i regionen. Den beste plasseringen som gir den beste beredskapen. Eller om det vil bli en politisk dragkamp som ender opp med en løsning som ikke er bra, heter det i en pressemelding fra Harstadregionens næringsforening og Narvikregionen næringsforening.

Mener enkelte har bestemt seg

Leder av Narvikregionen næringsforening, Svein Erik Kristiansen, sier til Fremover at hans bestemte inntrykk er at enkelte styremedlemmer allerede har bestemt seg for hvor de mener ambulansehelikopteret skal plasseres.

– Det fremgikk klart av diskusjonen på sist styremøte at det var styremedlemmer som allerede hadde bestemt seg for at basen burde flyttes til Stokmarknes. Det kunne se ut som at de mente basen burde flyttes uansett hvilke opplysninger de ble forelagt.

Ofoten og Sør-Troms sammen

– For oss fremstår det som usikkert om den jobben som nå skal gjøres i en prosjektgruppe nedsatt av Luftambulansetjenesten HF har noe å si for deler av styret i Helse Nord, sier Kristiansen.

Svein Erik Kristiansen, direktør i Narvikregionens næringsforening

Svein Erik Kristiansen, direktør i Narvikregionens næringsforening Foto:

De to næringslivsforeningene sier seg imidlertid er svært glad for at Ofoten regionråd og Sør-Troms regionråd står sammen i jobben for å beholde plasseringen av luftambulansehelikopteret i regionen.

– Når det haster som mest

– Og at det først og fremst å tenker på innbyggerne og beredskapen for disse som det viktigste i debatten som nå pågår.

– Luftambulansehelikopteret er en svært viktig brikke for den akutte beredskapen for de som trenger det, når det haster som mest, heter det i en felles pressemelding fra de to foreningene.

Forventer at det nedsettes en referansegruppe

Svein Erik Kristiansen etterlyser en viktig gruppe i det arbeidet som Helse Nord nå har satt i gang: – I utredningen fra 2013, som førte til vedtaket om plassering på Evenes, var det nedsatt en referansegruppe. I utredningen fra den gang står det følgende: «Referansegruppens innsats har hatt stor verdi for prosjektgruppens arbeid. Innspill og framskaffet faktainformasjon har bidratt til å kvalitetssikre arbeidet».

– Vi forventer at det nedsettes en referansegruppe også denne gang – for å sikre legitimitet og tillit til prosessen som forhåpentligvis skal anbefale en endelig plassering for luftambulansehelikopteret i Midtre-Hålogaland, sier Kristiansen til Fremover.

– Vi stiller opp

I pressemeldingen de to foreningene sendte ut onsdag ettermiddag, inviteres både Helse Nord, Luftambulansetjenesten, politikere og andre til å lytte på hva næringslivet mener:

– Ønskes næringslivets innspill, eller vår deltakelse i en slik referansegruppe, stiller vi selvfølgelig opp.

Referansegruppen

Disse satt i referansegruppen som sist utredet plasseringen av ambulansehelikopteret i Midtre Hålogaland:

  • Dag Sigurd Brustind, ordfører Ibestad, Sør‐Troms regionråd
  • Jardar Jensen, ordfører Evenes, Ofoten regionråd
  • Kjell Børge Freiberg, ordfører Hadsel, Vesterålen regionråd
  • Jonny Finnstad, ordfører Vestvågøy, RESO Lofoten og Lofoten regionråd
  • Wenche Folberg, kommunalsjef Narvik, representerer OSO
  • Gretha Altermark, brukerutvalget i Universitetssykehuset Nord‐Norge
  • Oluf Herman Jensen, brukerutvalget i Nordlandssykehuset HF
  • Frode Iversen, Hovedredningssentralen i Nord‐Norge

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken