– Det å få denne prisen er helt overveldende

Jo inge Øverland, til høyre, og Ankenes Alpinklubb mottok frivillighetspris.

Jo inge Øverland, til høyre, og Ankenes Alpinklubb mottok frivillighetspris.

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag mottok Jo Inge Øverland og Ankenes Alpinklubb 50.000 kroner i frivillighetspris.

DEL

Etter en rekordstor nominering av kandidater til årets frivillighetspris, ble det til slutt Jo Inge Øverland og dugnadsgjengen på Ankenes som trakk det lengste strået, står det i ei pressemelding onsdag.

Antallet kandidater til Coop Nords Frivillighetspris har økt jevnt, med forslag på 32 kandidater i 2016, 31 kandidater i 2015, 28 året før der, og så videre. Men i år fikk Coop Nord inn hele 60 forslag på 55 ulike kandidater fordelt på sine tre regioner som strekker seg fra Skjervøy og Storslett i nord, til Kjøpsvik og Reine i sør!

Mange gode kandidater

Juryens kåring av en vinner er vanskelig da det er mange som fortjener en påskjønnelse for sitt engasjement eller frivillige arbeid. De fleste forslagene kommer ikke overraskende fra idretten, men også andre miljøer har ildsjeler og mange involverte som utfører stor frivillig innsats eller dugnad for andre.

Når det gjelder Jo Inge Øverland og Ankenes Alpinklubb er historien spesiell, noe også styreleder Yngve Pettersen påpekte i sin takketale foran Coop Nords årsmøte:

– Jo Inge er på mange måter alpinklubbens far, og det er så fortjent at Coop Nord løfter han fram. For Ankenes Alpinklubb er dette et utrolig viktig bidrag, som går rett inn i driften av alpinanlegget. I samråd med Jo Inge har vi besluttet at pengene skal brukes på nytt utstyr til klubben!

Dugnad i 25 år!

Klubben har 150 aktive medlemmer i alderen 3-70 år og har i over 25 år opprettholdt driften av Ankenes alpinanlegg basert på dugnadsinnsats fra foreldre og andre frivillige i klubben. Alle medlemmer bidrar gjennom heisvakter, tråkking av bakken, kafévakter, vedlikehold av utstyr, kvisting av bakken, administrativt arbeid i forbindelse med drift, og sist men ikke minst som trenere og annet støttepersonell til løperne.

Ingen av de involverte mottar noen form for lønn for det de bidrar med. Likevel holdes bakken og kafeen åpen daglig i sesongen, med utvidede åpningstider i helger, høytider og skoleferier.

Sent og tidlig

Utallige dugnadstimer ligger bak, og ildsjelen Jo Inge Øverland har i alle år vært en stor bidragsyter til å holde anlegget åpent.

– Jo Inge er i bakken både sent og tidlig. Dette til tross for at han ikke lengre har barn som driver aktivt med alpint. Han er en av de som gjør det som må gjøres uten å bli spurt om det, og uten at han gjør noen stor sak av det. I dag er han trener for noen av de eldste utøverne, men stiller også opp for de aller minste, for nybegynnere eller foreldre som vil lære seg å stå på ski, forteller styrelederen.

Former gode mennesker

I nærmere 40 år har Øverland vært og er fortsatt aktiv innenfor idretten som utøver, trener, tillitsvalgt og frivillig, både på lokalt, regionalt og sentralt nivå. Gjennom sitt verv som leder for Alpinkomiteen i Nordland Skikrets har Øverland vært en av initiativtakerne til breddesatsningen i nord innen alpint. Han er svært opptatt av bredde, og motivasjonen er ikke først og fremst å bringe frem de få gode utøverne, men å gi et tilbud til barn og unge, og å bidra til å skape gode mennesker ut av utøverne.

Jo Inge: Overveldende

– Det å få denne prisen er helt overveldende. Det er kjempeartig å få litt igjen for innsatsen og fantastisk av Coop Nord at de deler ut en slik pris. Normalt sett er det enkeltutøvere på et veldig høyt nivå som trekkes fram, og det er bra det også, men det er mangfoldet vi lever av og det er det denne prisen anerkjenner. Det viktigste arbeidet består i å stadig få nye unger interessert i idretten, som i sin tur bidrar til at vi får fram nye utøvere. At Coop Nord tenker slik står det stor respekt av, sier Jo Inge Øverland. Han hadde ikke selv anledning til å delta under prisutdelingen, men sender sin takknemlighet via telefon.

Gir masse – får energi

Han flirer til spørsmålet om hvor mange timer han bruker i bakken hver sesong.

– Jeg teller ikke og hadde jeg hatt et tall, ville jeg ikke sagt det høyt. Akkurat det er ikke viktig. Det som er viktig er at ungene har et tilbud. Det er ungenes idrettsglede som driver meg. Jeg får masse energi av å holde på med dette her, forsikrer han.

Det er det 6. året på rad at Coop Nord deler ut sin frivillighetspris til et godt formål driftet av ildsjeler. Coop Nord har nå like over 89.000 eiere/medlemmer fordelt på 22 kommuner i Troms, Ofoten og Lofoten.

– I tråd med vår kjerneverdi, omtanke, støtter vi opp om lokalt, frivillig arbeid og kulturell innsats. Vi deler derfor årlig ut både en Kulturpris og en Frivillighetspris, hver på kr. 50.000. Alle forslagene på kandidater til prisen er innsendt av våre medlemmer, det vil si folk flest, sier Stig Mortensen i Coop Nords styre.

FAKTA: Ankenes Alpinklubb

Alpinanlegget på Ankenes ble etablert i 1972, og i 1973 ble Ankenes Alpinklubb stiftet. Klubben er i dag eier av anlegget etter at de kjøpte det i 1991.

Ankenes Alpinklubb tilbyr gratis nybegynnerkurs til barn, ungdommer og voksne. De låner også gratis ut utstyr til nybegynnere. Ukentlig setter de opp en aktivitetsløype som er til fri benyttelse for alle brukere av anlegget. Videre tråkker de spor opp til Skaret på Ankenesfjellet, samt mot Svartdalen. Disse benyttes av turgåere til fots og på ski om vinteren.

AAK har fått frem flere løpere som har hevdet seg på ulike nivå. Per nå har klubben løpere som hevder seg i toppen både i Nord-Norge men også i FIS-renn i Norden.

Vinnere av Coop Nords Frivillighetspris:

2017      Jo Inge Øverland og Ankenes Alpinklubb

2016      Øverbygd Fjellredningsgruppe

2015      Lofoten Skateboarding, Leknes

2014      Anne Elisabeth Hafstad, Krokenrevyen, Tromsø

2013      Ballangen IL, Skigruppa, Ballangen

2012      Bjerkvik Svømmeklubb, Bjerkvik

Dette er juryen:

Komiteen for kultur- og frivillighetsprisen består av: Anne Mette Sætra (avdeling for kunst og kulturformidling i Troms Fylkeskommune, kulturetaten), Fredrik Forssman (Kompetansesenter for Rock i Nord-Norge, KOFOR), Trine Strand (medlemsvalgt i årsmøte/regionråd og artist), Eva-Mette Lundahl (daglig leder i Lofoten Kulturhus), Bernt-Leidulf Bergholt (driftssjef Coop Nord) og Marit Hemmingsen (medlems- og markedssjef Coop Nord).

F

Send inn tekst og bilder «

Del din sportsopplevelse med oss - som rapporter fra kamper og arrangementer!

Artikkeltags