I ti år har publikum konkurrert om å dryle tørka torskhau under bryggetreffet og mesterskapet «Åpent nasjonslat mesterskap i tørskatorskhaudryling» på Liland brygge. Det skal de også gjøre i år, når Evenes kystlag i helga inviterer til fest.

Åpent nasjonalt mesterskap i tørskatorskhaudryling har høstet stor nasjonal oppmerksomhet. Ikke minst på grunn av den noe spesielle klasseinndelingen i konkurransen: Sjitunger, tjyvkjærringer og hæstpeisa har hver konkurrert om å dryle torskhau lengt mulig. Verdensrekorden har i flere år stått fjellstøtt på 50 meter.

– Engasjementet fra sidelinjen har vært vel så stort som iveren fra deltakerne, sier Steinar Sørensen i Evenes kystlag i en pressemelding.

I år derimot, legges det ut to livbøyer som deltakerne skal konkurrere om å treffe.

– Vi samler tjyvkjærringer og hæstpeisa i én klasse, så senker vi aldersgrensen for klassen sjitonga til 10 år, forklarer Sørensen.

Nytt: Presisjonsdrylet

Også tidligere har det vært presisjonsdryl under åpent nasjonalt mesterskap i tørska-torskhaudryling, men i år blir det et solid påfyll i premiepotten.

– Er du alene blant tjyvkjærringer og hæstpeisa om å treffe ringen, blir du 12 tusenlapper rikere.

– Treffer flere i ringen, avsluttes konkurransen med en nervepirrende trekking av premien, sier Sørensen videre i pressemeldingen.

– Tidligere er det kun et par tre stykker som har truffet i ringen – så den som tror det er enkelt...

Kaptein Svartøye sammen med Hiv og Hoi

Bryggetreffet på Liland er en årvis tradisjon som ble startet da kystlaget ble etablert for over 25 år siden.

Kystlagets leder Åshild Sørensen, sier forberedelsene til både bryggequiz på fredag kveld, og bryggetreff med tørskatorskhaudryling, matservering og fest på kvelden er godt i gang – og i rute.– Og sjørøverne til kaptein Pysræva skal nok en gang forsøke å røve skatten fra kaptein Svartøye, og han Hiv og Hoi.

– Får han Svartøye like god hjelp fra ungene som tidligere, vil han nok slite i år også, sier sier Åshild Sørensen.

Oppgradering av brygga

Bryggetreffet er noe medlemmene i kystlaget, bygda, og folk langt utenfor Evenes ser fram til hvert eneste år.

– I hele vinter har vi jobbet dugnad for å oppgradere brygga med nytt toalettanlegg oget helt nytt kjøkken. Det gleder vi oss til å vise fram, sier Åshild Sørensen i pressemeldingen.