Gå til sidens hovedinnhold

Alvoret bak idyllen

Artikkelen er over 10 år gammel

Avkriminalisering av narkotika kan føre til at flere unge ikke klarer å stå i mot. Det må ikke skje, skriver sjefredaktør Line Holand i en kommentar.

Minusgradene og julepynten hjelper oss med å finne stemningen. Det er kveldsåpent og nattåpent. Vi handler, vi spiser, vi drikker og vi koser oss. Gjennom generasjoner har vi laget tradisjoner for hvordan vi skal ha det i desember. Ritualer for hva vi skal rekke over, hvem vi skal huske på og hva vi må rekke å spise.

Øl og amfetamin ved samme bord

Bak idyllen skjuler det seg en annen virkelighet. Aldri har det vært omsatt så mye narkotika i Narvik, som nå. Politiet landet rundt slår alarm om en eksplosiv økning av antallet asylsøkere som tas for narkosalg. Narkotikapolitiet i Narvik forteller i lørdagens avis om en økt rekruttering blant unge mennesker, i 16-17 års alderen. Før gikk det et skille mellom de som brukte narkotika, og de som tok avstand. I dag er det ikke uvanlig at det røykes cannabis og sniffes amfetamin på den ene siden av bordet, mens de som sitter på andre siden drikker øl, forteller lederen av narkotikapolitiet i Ofoten, Jostein Kroken til Fremover.

Vi liker å tenke at narkotika er noe som foregår langt unna oss, på Plata i Oslo. Å rusle nedover Karl Johan er slett ikke bare hyggelig. Tiggere og narkomane gir oss en ubehagelig følelse. Dagbladet hadde for en tid tilbake et intervju med Kåre Stølen, stasjonssjefen ved Grønland politistasjon. Mens intervjuet pågikk prøvde en asylsøker å selge narkotika til en politimann rett ved siden av. Asylsøkeren hadde kommet rett fra asylmottak i Narvik til Oslo, og vært i hovedstaden i ett døgn. Asylsøkeren ble sluppet ut dagen etter at han prøvde å selge narkotika til lovens lange arm.

Mange familier rammes hardt

Før valget lovte regjeringen at de skulle ta grep og gjøre noe med narkotikasituasjonen i hovedstaden. Så langt er det ikke kommet mange grep. Det er viktig at myndighetene ikke isolerer narkotikaproblemet til å være et storbyproblem. For de enkeltpersonene som av ulike årsaker havner i narkoklørne, og ikke minst for de familiene som rammes, er belastningen like stor. At narkotikaomsetningen sies å være rekordstor i Narvik bør uroe våre lokale myndigheter. Med økt aktivitet og ferdsel følger naturlig nok også økte negative elementer.

Hvert år dør rundt 250 mennesker på grunn av narkotikamisbruk i Norge. Tall fra EU viser at Norge er på tredjeplass i Europa over antall overdosedødsfall per innbygger.

Avkriminalisere bruken forslår kommisjon

I juni i år la en internasjonal narkotikakommisjon fram en rapport med kontroversielle forslag. Thorvald Stoltenberg, tidligere utenriksminister og forsvarsminister i Norge, president for Norges Røde Kors og far til Jens satt i kommisjonen sammen med blant andre tidligere FN-sjef Kofi Annan. Avkriminaliser cannabis, legg nulltoleranse-tankegangen død og ikke straff personer som bruker narkotika, er noen av de kontroversielle forslagene kommisjonen kom med. Å avkriminalisere bruken mener kommisjonen vil føre til mindre stigmatisering av de narkomane.

Kommisjonen er ikke snaue når de beskriver hvordan verden har prøvd å bekjempe narkotika.

- Å arrestere og fengsle titalls av millioner mennesker de siste tiårene har fylt opp fengsel og ødelagt familier, uten å redusere verken tilgjengeligheten av ulovlig dop eller makten til kriminelle organisasjoner, står det i rapporten. Medlemmene mener videre at det viktige ikke er å redusere markedet, men å redusere skaden narkotikaen gjør på mennesker og samfunnet. Myndighetene må slutte med kampanjer som handler om å si nei og nulltoleranse. De bør heller gi mer troverdig informasjon i undervisningen om narkotika, står det videre i rapporten.

Det verste som kan skje

God gammeldags folkeopplysning er jeg tilhenger av. Men å legalisere er å si at narkotika er greit. Avkriminalisering kan føre til at flere unge ikke klarer å stå imot. Det er det verste som kan skje.