Mandag er det valg. I Narvik kan mer enn hundre års Arbeiderpartistyre være over.

Høyre og Fremskrittspartiet har flertallet, viser flere meningsmålinger, gjort både for Fremover og NRK de siste to ukene. Men den mest populære ordførerkandidaten heter Roger Bergersen fra Arbeiderpartiet.

Det viser Respons Analyse sin måling for to uker siden og det viser fremover.no sin uhøytidelige nettmåling, avsluttet fredag ettermiddag. Der spør vi hvem leserne vil ha som ordfører. Drøyt 39 prosent av de 838 personene som har stemt ønsker seg Bergersen, mens Høyres Tore Nysæter får nesten 30 prosent. Trond Millerjord fra Fremskrittspartiet er favoritten til 22 prosent av Fremovers lesere.

Undersøkelsen er ikke på noe vis seriøs meningsmåling, men den viser samme tendens som Respons sin analyse. Velgerne ønsker en blå Roger som ordfører i Narvik.

Høyrebølge

Både i Nordland og i Troms er det dødt løp i kampen om fylkeskommunen. I Nordland har Kystpartiet stått opp fra de døde og kan ta et mandat i fylkestinget. De kjemper med Miljøpartiet om å ta Arbeiderpartiets usikre sistemandat.

Høyre gjør et godt valg i Nordland og kan øke fra seks til ti mandater, mens Arbeiderpartiet kan øke med to og bli til 22. Dette viser en meningsmåling, utført av Respons Analyse for Fremover og de andre A-presseavisene i Nord-Norge, denne uken.

Undersøkelsen ble ferdig fredag og viser den samme tendensen som i landet for øvrig. Høyre er valgvinneren, men Arbeiderpartiet gjør også et godt valg.

Vinden ifra Høyre, som blåste friskt på vårparten, løyet noe etter 22. juli. Men så kom valgkampen i gang og de lokale sakene ble løftet fram. I en samlet Nord-Norge- oversikt går Høyre fram fra 11,8 prosent oppslutning for fire år siden til 19,9 prosent i dag.

Den størst gevinsten henter partiet i Troms, der økningen er fra 12,1 til 20,6 prosent. Ikke siden Erling Nordviks tid har Høyre hatt slik medvind i landsdelen.

Busstur

Senterpartiet og SV er taperne også i Nord-Norge. Mens Senterpartiet tok nesten ti prosent av stemmene i landsdelen for fire år siden, ser de akkurat nå ut til å måtte nøye seg med 6,2 prosent.

SV råkjører med buss gjennom landet og kommer i løpet av lørdag innom Narvik, i en desperat kamp om å overbevise velgerne. Hvis den ferske meningsmålingen slår til reduserer de oppslutningen fra 9, 5 prosent i 2007 til 6,2 prosent i dag, landsdelen under ett.

Salangen

Det er ikke bare i Narvik det er spenning i kommunevalgkampen. I Salangen kan 12 år med Senterparti-styre snart være over.

Ordfører Ivar B. Prestbakmo kom susende inn under et direkte ordførervalg for 12 år siden og har i tre perioder holdt i ordførerklubba.

Nå har den pensjonerte rektoren, Jon Myrmel, gjort politisk comeback. En offensive valgkamp kan bringe Arbeiderpartiet tilbake til tronen i Salangen, men reint flertall skal det godt gjøres at de får.

I Lavangen, der Ap har reint flertall, går det også mot et interessant valg. En stadig mer uttalt misnøye mot sittende styre har resultert i at Fremskrittspartiet stiller til valg for første gang i Lavangen.

New York

Valgdeltakelsen har vært synkende i mange år. Terroren som rammet oss 22. juli appellerte til vern om demokratiet og økt valgoppslutning. Søndag er det 10 år siden angrepene på New York. Oppfordringen til oss alle er å bruke stemmeretten vår. Det er den mest tydelige måten vi kan vise respekt på nå, både for ofrene etter terroren på Utøya og i Oslo. Godt valg!