Gå til sidens hovedinnhold

Drag, Støre, Kina og fredspris

Artikkelen er over 10 år gammel

På Drag i Tysfjord ligger en fabrikk som kan komme til å ha betydning for det diplomatiske forholdet mellom Norge og Kina, skriver sjefredaktør Line Holand.

Da utenriksminister Jonas Gahr Støre onsdag skulle snakke til Nordlandskonferansen, var det nettopp Norwegian Crystallites (NC) på Drag han trakk fram. En bedrift i kraftig vekst, med Kina som sitt store marked.

For NC, for Drag og for Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen, for alle oss som bryr oss om at det vokser og gror i distriktene, var dette moro. Utenriksministeren sammenlignet NC med Nokia, finnenes store eksportsuksess.

Både mobilgiganten og Drag-bedriften er high-tech-selskaper med stor suksess. Norwegian Crystallites er en av de to ledende i verden på foredling av kvarts. Rundt 70 mennesker arbeider på fabrikken, de ti siste rekruttert inn det siste året. Det går godt og bedriften utvider.

I følge Svein Olerud, som leder Quartz Corps, som igjen eier Norwegian Crystallites, skipes en god del av den rene kvartsen fra Drag til Kina. Der vinner de en stadig større markedsandel til tross for at de er dyrere enn kinesiske konkurrenter.

Både Olerud, og fabrikksjef på Drag, Asbjørn Bye, er tydelige på at det skyldes kvaliteten. For å kunne fortsette suksessen bedriften har hatt de siste årene, må de fortsette å være verdens beste på kvalitet. Derfor investerer bedriften alt de tjener i nytt og mer utstyr. I fjor og i år for hele 60 millioner kroner, i følge fabrikksjefen. ordføreren beholdt troen.

Men bak suksesshistorien ligger røde tall og konkurser. Oppstarten av daværende Minnor i 1988 var tuftet på lokale kvartsforekomster. Etter åtte måneder gikk de daværende eierne, Aker og Elkem, konkurs med Minnor. I et par år lå produksjonen brakk før et tysk selskap overtok og drev i tre, fire år. Økonomiske problemer hos eierne førte til nok en nedleggelse.

Det var ikke lyse tider for Drag og Tysfjord. Troen på at det igjen skulle bli aktivitet i lokalene var liten. En som beholdt troen var daværende ordfører Edvard Olav Stenbakk. For å unngå slakting av fabrikken ble Tysfjord eiendomsselskap opprettet og fabrikken tatt vare på, det året det tok før mineralfamilien Sturla Steinsvik i 1995 kom inn fra Vestlandet og startet opp igjen.

Veien har vært tornefull og lang fram til utenriksministerens hyllest på Nordlandskonferansen i Bodø. At kvartsbedriften på Drag er god distriktspolitikk er hevet over tvil.

En kombinasjon av kompetansearbeidsplasser, som trekker høyt utdannet arbeidskraft til regionen, og arbeidsplasser som ikke krever høyere utdanning, er svært verdifullt for distriktene. Hvorfor trekker så utenriksministeren fram kvartsbedriften på Drag, når han skal synliggjøre Norges Nokia?

Fordi de fortjener det. Helt sikkert.

Fordi de handler med Kina. Helt sikkert.

Utenriksministeren har ofte mer enn en tanke bak det han gjør. Ved å løfte fram Drag-bedriften, gir han et signal til kineserne om at dette vil vi ha mer av.

En iskald skulder fra kinesiske myndigheter har vært svaret på norske invitter helt siden fredsprisen ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Å løfte fram et vellykket og godt norsk-kinesisk samarbeid er et tydelig signal fra Støre om at det er på tide å leke sammen igjen.

Denne helga feirer kineserne nyttår. Mandag er første nyttårsdag, den største av de kinesiske helligdagene.

La oss gratulere og ønske godt nytt år!