Gå til sidens hovedinnhold

Fremtiden er lys for Narvik

Artikkelen er over 10 år gammel

Mildt høstregn i svarte november, joggesko og uten hansker. Jeg innrømmer at det er behagelig å bevege seg utendørs for tiden. Nesten litt eksotisk.

Vi stormer fram mot jul og sola har forlatt oss. Det er mørketid. Den tida på året da man gjerne tenker med lengsel fram mot lysere dager.

Tidlig mørketid

For en betydelig mengde mennesker i Narvik kom mørketida tidlig i år. Da arbeidsplassen deres ble lagt ned.Verdens største solenergiselskap Renewable Energy Corporation (Rec) brukte milliarder på å investere i nye fabrikkanlegg i Narvik, Glomfjord og på Herøya.

Optimismen har vært skyhøy. Så kom krisen. Antall kinesiske produsenter eksploderte. Etterspørselen falt. Det samme gjorde prisene. Nedbemanningen var et faktum. I Rec sine lokaler i Narvik ble en godt kvalifisert og høyt lønnet arbeidsstokk redusert fra rundt 350 til 170.

Da den endelige beskjeden kom for snart tre uker siden, om at det var slutt for godt, var alle forberedt. Det er ikke mindre vondt av den grunn. 170 mennesker ble satt på porten.

Lys bakom skyene

I Fremover har vi fulgt utviklingen i Rec tett. Som lokalavis berøres vi av de menneskelige omkostningene nedleggelsen av en stor arbeidsplass er. I kjølvannet av permitteringene og nedleggelsene har også solcellefabrikken InnotecSolar vært nødt til å si opp folk. Det er trist.

Men, det er lys bakom skyene. I en by der det ropes på arbeidskraft, og der høyt skolert arbeidskraft finnes, er det muligheter. Mange muligheter. Ved inngangen til november kunne vi fortelle at halvparten av de 170 oppsagte sannsynligvis ville være i jobb igjen før jul.

Milliarder som venter

Narvik-samfunnet er ikke hardt rammet. Det har vi som lokalavis vært opptatt av å vise. De siste ukene har vi hatt den eneste solskinnsreportasjen fra næringslivet etter den andre. Det handler om Aker Solutions som handler for 44 millioner kroner, til Hålogalandsbrua som bygges for to og en halv milliard kroner.

Vi vet at nytt sykehus etter all sannsynlighet blir vedtatt, de må bare bygge seg ferdig i Kirkenes først. Det er vindmøllepark og dobbeltspor på Ofotbanen. To nye hoteller, det ene står allerede ferdigrenovert og tar imot gjester, det andre åpner i mars.

Det er LKAB som renoverer og bygger ut, nye leilighetsbygg flere steder i Narvik og det er nytt boligfelt i Håkvik. Ifølge tall som næringsutviklingsselskapet Narvikgården har regnet seg fram til, bygges det akkurat nå for en og en halv milliard kroner i Narvik-regionen.

Nylig gjennomførte prosjekter beløper seg til nesten to milliarder. I løpet av de neste ett til tre årene er det planlagt investeringer for 5,4 milliarder. De neste ti årene er Narvikregionens tiår. Ser man inn i glasskula og vurderer både prosjekter som er vedtatt og prosjekter som kan komme, er det snakk om en ordrereserve på rundt 15 milliarder kroner.

Det burde hjelpe på framtidstroen.

Haster med noe nytt

Denne uka var ordfører Tore Nysæter (H) og representanter for opposisjonen i Narvik, i møte med ledelsen i Rec. Konklusjonen fra møtet var at det må gjøres en jobb raskt for sikre at ikke utstyret i de gamle Rec-lokalene blir tatt ned. Blant annet arbeider forskningsstiftelsen Norut med planer for et senter for solcelleforskning.

Det er spennende og framtidsrettet.

Nordland fylkeskommunen har sagt at de vil bidra med to millioner kroner i omstillingsmidler til Narvik og Meløy. Innovasjon Norge har fått ansvaret for å kvalitetssikre de lokale prosessene og de enkelte prosjektene. Også kommunalministeren har lovet penger.

Det er ikke noe å si på drahjelpen. Vi som bor her må ta ansvar for å dra i samme retning.

God helg!