Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er alle damene hen?

Artikkelen er over 10 år gammel

Det singler fra glasshuset når sjefredaktør Line Holand etterlyser flere kvinner i politikken i Ofoten.

I dag henvender jeg meg spesielt til kvinnene i regionen. Jeg lurer på hvor det er blitt av dere? I åtte av de ni kommunene Fremover dekker er det nå valgt mannlig ordfører. Et fargerikt og omstridt unntak er Ballangens Anne-Rita Nicklasson.

De to fylkeskommunene våre styres av menn. Siden jeg overtok Fremover for snart fem måneder siden har jeg heist kvinnefanen høyt på redaksjonsmøtene. Jeg vil at det skal synes i spaltene våre at samfunnet består av omtrent like mange kvinner som menn. Jeg er ikke særlig fornøyd med egen innsats.

Det er ganske ille å innrømme det, men jeg bruker de samme argumentene i dag som da jeg som ung journalist pyntet opp på morramøtene i Nordlandsposten. Redaksjonen der liknet ikke så lite på sammensetningen i dagens Fremover. Godt voksne, flinke, durkdrevne mannlige journalister og to kvinner.

Kjeftesmella fra Bygdøy

På åttitallet hadde vi Gro. Norges første kvinnelige statsminister. Og eneste. I oktober 1981 dannet hun sin første regjering. Etter at Kåre Willoch stilte kabinettsspørsmål, blant annet på heving av bensinprisen med 42 øre literen, og gikk av i mai 1986, dannet Gro sin andre regjering. Hun styrte i drøyt seks år.

Da regjeringen Syse falt i november 1990, dannet Gro sin tredje regjering. Gro ble kalt «kjeftesmella fra Bygdøy» i en kampanje satt i gang av Høyre-ungdommer og måtte tåle klistremerker med «bli kvitt a» på bilvinduene.

Ingen annen politiker har vel så ofte blitt konfrontert med sin overvekt, som Erna Solberg? Karita Bekkemellem ble beskyldt for å være mer opptatt av kjolene sine enn departementet hun styrte. Anne-Rita Nicklasson har fått smake egen medisin i ukene etter valget. Uheldige uttalelser om politiske motstandere, som hun har beklaget for lenge siden, er blitt brukt mot henne. En utro søster i Arbeiderpartiet valgte å støtte Høyres Anne-Rita i stedet for Senterpartiets ordførerkandidat. Dermed blir den frittalende Ballangen-ordføreren sittende i fire nye år. Det hjelper litt på en dyster Ofoten-statistikk.

Tar vi en titt på hele landet finner vi 97 kvinnelige ordførere. Det er samme antall som for fire år siden og utgjør 23 prosent av landets ordførere. I Nordland er ni av 44 ordførere kvinner, mens det i Troms er 6 kvinner blant totalt 25 ordførerne. Det er omtrent som landsgjennomsnittet.

Mennene kontrollerer

I Narvik har Karen Margrethe Kuvaas fra Arbeiderpartiet overlatt ordførerklubba til Tore Nysæter fra Høyre. Varaordfører er Trond Millerjord fra Fremskrittspartiet. Da bystyret konstituerte seg for en drøy uke siden valgte de et kontrollutvalg bestående av bare menn. To av de syv medlemmene i formannskapet er kvinner. Hvor er alle kvinnene hen?

Bare Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti, pluss partiet Rødt, holder seg for tiden med mannlige partiledere her i landet. Alle partier fra ytre venstre til ytre høyre, er eller har i perioder vært, ledet av kvinner. Frp var sist ute med kvinnelig partiformann. Partiet ble i fjor så moderne at også de tok begrepet partileder i bruk, mot Siv Jensens eget ønske.

Selv representerer jeg en yrkesgruppe der det står meget dårlig til på likestillingsfronten. Antallet redaktører i skjørt er til å gråte av. Mer enn åtte av ti ansvarlige redaktører i norsk presse er menn. Likevel tillater jeg meg å kaste stein fra glasshuset. Bare sånn for å ha gjort det. Jeg hører det singler.