Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor så hemmelig?

Artikkelen er over 10 år gammel

Kjære leser. Den nye politiske ledelsen i Narvik er kommet til enighet. Tror vi.

Tore Nysæter blir ordfører og Trond Millerjord blir varaordfører. Tror vi. Men de vil ikke fortelle oss som bor i kommunen hva de er blitt enige om. Ikke til medlemmene sine heller, for den del.

Venstres Tor-Arne Solvoll er opptatt av gode prosesser.

Jeg er i tvil om at innspurten på prosessen er god.

Noe har skjedd

Ingen ting skaper så mye spekulasjon og usikkerhet som hemmelighetskremmeri. Nå må velgerne i Narvik vente i 14 dager før de får vite resultatet av valget de gjorde 12. september.

Jeg skjønner ikke hvorfor.

Den opprinnelige planen til de nye Narvik-kameratene, var å presentere avtalen i dagens avis. Glade og fornøyde over å være kommet til enighet skulle de la seg avbilde i Fremover og stolt fortelle byens folk hvordan det skal bli å bo i Narvik de neste fire årene.

Men noe har skjedd underveis. Begrunnelsen for å holde avtalen hemmelig er ifølge Tor Arne Solvoll at det ikke har noen hensikt å legge fram avtaleteksten dersom den ikke blir godkjent av medlemmene.

Medlemsmøtet er først om to uker, for alle de involverte partiene.

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre bekrefter alle at de er kommet til enighet, men ingen vil fortelle hvilke politiske kameler de har vært nødt til å svelge.

Nesestyvere

Torsdag denne uken kunne Fremover fortelle at nesestyverne står i kø for Fremskrittspartiet. Nei til bompenger og fortsatt flyplassdrift i Narvik, var en av kampsakene til Fremskrittspartiet. Høyres Paul Rosenmeyer og Venstres Tor Arne Solvoll, begge fra forhandlingsutvalget, fortalte til Fremover at dette var tapte saker for Frp.

I dagens avis forklarer Trond Millerjord hvordan den videre prosessen om enighet skal foregå:«Vi kommer til å legge avtalen fram for medlemsmøtet. Der vil den bli gått gjennom sakte og grundig, slik at alle skal bli godt informert og få anledning til å uttale seg. Skulle det komme innsigelser, kan det ende med at avtalen må legges fram en gang til».

Hva med kulturskolen?

Altså, de tre partiene er kommet til enighet, de vil ha medlemsmøtene sine med på å velsigne avtalen, men de vil ikke la medlemmene få kjennskap til innholdet før om to uker – når den legges fram.

Velgerne lurer

Hvis dette er et forsøk på å styre debatten, er jeg redd Narvik-kameratene mislykkes på startstreken. Det velgerne nå lurer på er hvordan det har gått med fanesakene. Vil kameratene berge brannberedskapen i Narvik? Hva tenker de om den prekære mangelen på sykehjemsplasser?Blir det bedre tider for kulturskolen, slik Venstre insisterer på? Hva med grendeskolene?

I stedet for å invitere til en åpen debatt om innholdet det nå er blitt enighet om, og kanskje justere avtaleteksten med bakgrunn i reaksjoner fra medlemmene, legges det opp til spekulasjoner og skapes grobunn for misnøye.

Det er synd. Jeg har tidligere, på lederplass i denne avis, hilst velkommen den nye endringen valgresultatet åpner for. Etter hundre år med Arbeiderpartiet i førersetet er det sunt med et skifte.

Ikke sunnhetstrekk

Men det er ikke noe sunnhetstrekk å forsøke å kneble debatten. Det er faktisk det motsatte av demokrati.Jeg tror ikke det er den nye politiske ledelsen i Narvik sin intensjon å kneble demokratiet.

Dette er mer et uttrykk for manglende erfaring med å kommunisere ut et felles budskap. Skaden kan rettes opp. Partiene kan allerede over helga fortelle hva de er blitt enige om. Slik kan velgerne sette seg inn i avtalens konsekvenser, gi uttrykk for sine meninger og delta i politikkutformingen i Narvik.

Det er demokrati det. God helg!