Gå til sidens hovedinnhold

UNNs 10 klinikker

Artikkelen er over 13 år gammel

Nuværende regjering har garantert for at ingen lokalsykehus skulle legges ned, ei heller vel fungerende fødeavdelinger.

Vi som bor i Narvik har opplevd, helt siden den fatale helsereformen ble innført, et uavbrutt forsøk på en omgåelse av dette vedtaket fra de nuværende eierne, Helse Nord og UNN. Siden dette, til nå, ikke har lykkes tas det istedet stadig nye grep for gradvis å redusere og svekke tilbudet ved Narvik sykehus.

Alle husker vi vel Hålogalandssykehuset og den støyen som fulgte med ved oppbyggelsen av Harstad sykehus på bekostning av Stokmarknes og Narvik sykehus. Tross iherdige protester, både fra kommunene, fra deler av sykehusstyret og fra sykehusene selv, fikk dette foregå nærmest uten at sentrale myndigheter reagerte.

Ikke særlig beroligende

Så ble vi overført til UNN! Mange i vår region trakk et lettelsens sukk. Hvorfor skulle vel UNN ha interesse av å svekke vårt sykehus til fordel for det svære universitetssykehuset? Ja, si det? Realiteten er iallefall at UNN-ledelsen nå har løst eller klart å knekke den norske «helse-koden», den som sier at ingen lokalsykehus kan legges ned.

Og det har de gjort på følgende måte:

Først fjerner de den lokale ledelsen på sykehuset.

Så deler de hele UNN inn i 10 klinikker.

Og, så vips: Narvik sykehus er pr definisjon ikke en selvstendig enhet lenger, men bare deler av UNNs klinikksystem. Det vil igjen si at vårt sykehus er overlatt til UNNs ledelsens til enhver tids forgodtbefinnende. Ikke særlig beroligende, spør du meg.

Å karre til seg¿

Endelig har de fått det til, disse byråkratene i Bodø og Tromsø. De har så og si, ved ei sirlig og ganske smart restrukturering av sin organisasjonsstruktur, radert bort et vel fungerende lokalsykehus og det uten at så mange har oppdaget det. Narvik sykehus ligger selvfølgelig fortsatt på Sykehushaugen. Sannsynligvis vil det likevel bli bygd et nytt sykehus innen ganske kort tid. Hva dette skal inneholde vil imidlertid Helse Nord og UNN selv har fullstendig og 100 prosent kontroll på. Narvik sykehus finnes nemlig ikke i UNNs organisasjonsstruktur!

Så smart går det altså an og være i vårt demokratiske samfunn, vel og merke hvis målet er å karre til seg selv for enhver pris! Og,.. det er jo nettopp dette det dreier seg om. Jeg har tidligere påstått at Helse Nords langsiktige mål er å sentralisere helsetilbudet i Nord Norge til to steder, Bodø og Tromsø. Så skal disse sloss seg imellom hvem som får det største sykehuset. En uverdig kamp etter min mening. Samtidig reduseres tilbudet ved andre sykehus for på den måte å skaffe større grunnlag for mammuttinvesteringene, først i Bodø, og så vil Tromsø ganske snart følge etter. Første offer i denne strategien var Vefsn sykehus. Nå er det altså Narvik sykehus sin tur, hvis fødeavdeling allerede reduseres til ei fødestue, også dette gradvis bl.a. gjennom bedriftsavisen Pingvinen som liksom helt tilfeldig omtaler fødeavdelingen i Narvik som ei fødestue. Sommerstengingen er kun et delmål i denne strategien.

Krev ei avklaring!

Noen synes kanskje jeg overreagerer, ja til og med at jeg nærmest er blitt paranoid! At jeg ser spøkelser ved høylys dag?

Jeg håper virkelig de har rett, men jeg tror det ikke!

Jeg forventer nå at den politiske ledelsen i Narvik kommune posisjonerer seg i forhold til sentrale myndigheter/helseministeren, tar med seg medlemmer i aksjonskomiteen og tropper opp på storting og i regjering, klasker Pinvinen nr 6 og 7 -2008 på bordet, og krever ei avklaring!

Per Henrik Mørk

Narvik SV

Medlem i Narvik Bystyre