Nu har vi den hardaste ria, vi slit med å kave oss frem mot lyset og adventsti'a, d'e langt sør tel Betlehem. Trygve Hoffs vakre nordnorske julesalme er en god start på dagen, nå når det er som mørkest utendørs.

Men det er ikke bare lyset vi kaver med for tida. Narvik-politikerne vil bruke næringsfondet til å betale brannberedskapen. Forsvarssjefen vil trekke Forsvaret ut av nordområdene og barnelegene i Tromsø synes det er tungvindt å komme seg til Narvik. De vil vi skal gå i fakkeltog for å få flyrute mellom Tromsø og Narvik.

Ingeniørene i Narvik

Mens Aker Solution velger Tromsø som hovedsete for sin Nord-Norge satsing, og dermed trekker Høgskolen i Narvik, med ingeniørutdanningen, nærmere Tromsø, vil statsråd Tora Aasland koble studentskipnaden i Narvik til Bodø. Det er mange ganger enklere å reise mellom Narvik og Bodø, enn det er å komme seg til Tromsø. Vel og merke så lenge Narvik har flyplass midt i byen.

Jeg skulle gjerne slått følge med barnelege Claus Klingenberg over Frydenlundbrua, med fakkel i handa, for å få flyrute til Tromsø. Det tar 21 minutter å fly fra Narvik til Bodø. Å fly til Tromsø er umulig, hvis man ikke velger veien via Bodø eller Evenes. Men jeg er redd den saken er tapt. Når Håloglandsbrua står ferdig legges flyplassen ned og vi er like langt. Det vil si, vi er 18 kilometer nærmere Tromsø og gud vet hvor langt unna Bodø. Vedtaket om å legge ned flyplassen er gjort.

Vi levde med hua i handa, men hadde så sterk ei tru.Og ett har vi visselig sanna: vi e hardhaussa vi som du.

Trenger forsvar i nordområdene

For to uker siden var jeg begeistret over regjeringens nordområdesatsing og manet til tålmodighet. Resultater tar tid, spesielt når flere lands myndigheter skal bli enige og særlig i forholdet til Russland. Vi har levd 22 år uten kald krig og 18 år med barentssamarbeid. Det må ikke gjøre oss naive. Å trekke Forsvaret ut av nordområdene, mens russerne ruster kraftig opp for å sikre sine interesser, vil være en naiv handling.

I dagens avis avslører Fremover at det kun er Ørland og Bodø som er vurdert som ny enebase for de nye kampflyene. Samtidig har Fremskrittspartiet i Nordland bestemt seg for å støtte Bodø. De anser Evenes for å være en tapt sak. Torgeir Trældal fra Narvik må tåle pepper for at han ikke lenger husker hvor han kommer fra. På samme måte som Anna Ljunggren fikk verbal juling for beslutningen om slå studentsamskipnaden i Narvik sammen med Bodø. Det kritikerne glemmer, er at de to stortingsrepresentantene med adresse Narvik, er valgt inn på vegne av et helt fylke, ikke en region.

Betaler brann fra næringsfondet

Brannmann Trældal, som i tillegg til å sitte på Stortinget, representerer Fremskrittspartiet i formannskapet i Narvik. Han synes i likhet med sitt parti at det er greit å tømme næringsfondet for å sikre døgnbemanning på brannstasjonen. Konsekvensen blir at Vinterfestuka, reiselivsselskapet Destination Narvik og næringsutviklingsselskapet Futurum

I formannskapet torsdag foreslo SV og Rødt å øke boligskatten. De har regnet ut at det vil bety et par hundrelapper per husstand. Ikke aktuelt, sier Høyres gruppeleder Paul Rosenmeyer. Han og resten av sittende politisk ledelse gikk til valg på at skattene ikke skal øke. Det er prisverdig å holde på valgløftene sine, men når Rosenmeyer får tenkt seg om vil han sikkert være enig i at det er et bedre valg, enn å tømme næringsfondet.

Av alle brutte valgløfter må dette være det enkleste å få tilgivelse for.