Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderne er nøkkelen til framtiden

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klimakrisen vil ramme hele verdens befolkning, dyreliv og det globale økosystemet i mange hundre år framover, om vi ikke snur statistikken raskt nok. For å få til dette kreves det et sterkere, og mer solidarisk politisk ansvar enn det høyre-regjeringen har vist til nå. Norge har fått utdelt gullkortet, og da mener jeg ikke vårt sorte gull. Gullet ligger i alle våre naturressurser, og nøkkelen til å la dette gullet komme alle til nytte er politikk.

Norge forpliktet seg til Parisavtalen i 2015, dette samtidig som høyre-regjeringen fortsetter å åpne nye petroleumsfelt. AUF mener at økologi skal settes foran økonomi. Regjeringen sier en ting, men gjør det stikk motsatte. Nylig har regjeringen trosset miljøfaglige råd om å flytte iskantsonen sør og legger heller til rette for videre petroleumsproduksjon i Barentshavet. Denne sonen er altså ikke en grense fastsatt av fagpersoner, men derimot en politisk satt grense.

Arbeiderne er vår største ressurs, og i omstillingen fra et oljeavhengig Norge vil de på gulvet være nøkkelen. Dette er mennesker med mye kunnskap og lange utdannelser. De vi kan takke for pensjonen vår. Fagfolk som siden 1971 har jobbet langt hjemmefra, for at du og jeg skal leve i et økonomisk sterkt Norge. For at vi for 15. år på rad skal leve i verdens beste land, med gratis skolegang, et helsevesen i verdensklasse og en rettferdig eldreomsorg.

Etter rapporten fra samfunnsøkonomisk analyse (2017) har vi hundre tusen potensielle klimajobber i Norge. Dette er jobber innenfor blant annet havbruksnæring, vindkraft, karbonfangst, mineralutvinning og hydrogen. Områder arbeiderne fra petroleumssektoren allerede har gode grunnlag for videreutdannelser og omstilling til. Hvordan regjeringen ser totalt bort fra rapporten, og derimot åpner Johan Castberg i 2022, som lokker flere mot utdannelser innen petroleum, er direkte uetisk.

Oljeprisene stuper, og klimaet er på dagsorden. Omstillingen er i gang verden over. Vi ser i samarbeidet vårt med EU gjennom EØS, hva verden egentlig er interessert i. Det er jo nettopp vannkraften og den grønne energien vår. Hvordan regjeringen holder på den politiske iskantsonen, for å tilrettelegge for videre petroleumsproduksjon er ikke bare et tilbakeslag for klimaforkjempere. Det er et nederlag for arbeiderne som lokkes mot utdannelser innen en bransje som ikke vil vare.

Høyre-regjeringen vet like godt som du og jeg at oljeeventyret er over. I den kommende omstillingen er vår viktigste jobb å ivareta heltene våre. De samme heltene som har gjort Norge til verdens beste land å bo i, vil også i omstillingen ha heltestatus. For at dette skal skje på en rettferdig og hensiktsmessig måte, må de grønne arbeidsplassene etableres snarest. Her må også petroleumsarbeidere få bedre vilkår og tilrettelagte utdanningskurs. Alt ligger til rette, vi har naturressursene, vi har forskningen, vi har mulighetene, vi har arbeiderne. Det eneste vi venter på er politikken.

Kommentarer til denne saken