Influensasesongen nærmer seg, og i år får nordmenn en ny type vaksine. 1,6 millioner av oss bør beskytte seg mot sykdommen, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

De nye vaksinene beskytter mot fire ulike virus, mot tidligere tre, skriver fagbladet Journalen. Det øker sjansen for at vaksinen skal dekke de sirkulerende virusene.

– Dette gir også en prisøkning. Hver dose av subsidiert vaksine til risikogruppene koster cirka 75 kroner, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til tidsskriftet.

Målgruppene for vaksinen er de samme som før, men i år blir særlig gravide i andre og tredje semester og andre unge i risikogruppene oppfordret til å vaksinere seg. Til sammen 1,6 millioner nordmenn er i risikogruppene.

I fjor høst og vinter ble det distribuert 858.800 doser med influensavaksine. Det var 233.000 flere doser enn året før.

FHI leverer vaksinene til kommunene i uke 41, en uke senere enn i fjor. Det skyldes at WHOs anbefalinger om sammensetningen av vaksinen kom seint og forsinket produksjonen.

– Det er jo en fordel å bli vaksinert nært opp til epidemien slik at immuniteten er høy. Den taper seg nokså raskt. Epidemien starter jo sjelden før jul, forteller overlegen.

I fjor startet influensaen i uke 52 og varte til uke 13. Sykdomstoppen ble nådd i uke 7.