Erik er Årets Nordlending

Av og
DEL

Onsdag ble det klart at Erik Plener er Årets Nordlending 2018. 55-åringen vant prisen for sitt arbeid med Narviks søknad om å arrangere et VM i alpint.

Firebarnsfaren fikk tildelt prisen i Central Atrium i Bodø med sin kone og yngste sønn til stede.

– Jeg er helt rystet. Det er overveldende. Tusen takk til juryen og tusen takk til alle som har stemt.

Slik innledet Erik Plener sin takketale.

På ydmykt vis fortalte Plener at han var ansiktet utad, og at det ligger et stort lagarbeid til grunne. Narvikingen takket blant annet styret i Alpin VM Narvik 2027, Narvik kommune, Nordland fylkeskommune, næringslivet som har støttet søknaden og ikke minst: familien sin.

– Jeg har vært borte mye, og kommer til å være mye borte. De har tillat meg å gjøre det, og jeg håper jeg får lov til å gjøre det i fremtiden, sa Plener.

I år har juryen bestått av I år Sonja Alice Steen, Mariann Meby, Eivind Undrum Jacobsen og Jan-Eirik Hanssen. Sammen har de konkludert at det altså er Erik Plener som kan titulere seg som «Årets Nordlending 2018».

Juryen begrunner sin avgjørelse slik:

Norge, en alpin stormakt gjennom mange år, nærmer seg tur til å arrangere et verdensmesterskap. Alpin-VM er verdens nest største vintersportsarrangement. Bare De olympiske leker er større.

Det begynte som en spinnvill idé. Men med entusiastisk kraft, sterk overbevisning og et bunnsolid faglig konsept har Narvik vunnet fram som Norges søkerby til mesterskapet i 2027. De magiske tv-bildene med utøvere som «flyr» ned fjellet på den hvite snøen – mot byen, havna og det blå havet – har allerede vekket internasjonal begeistring.

Den som hadde ideen var Erik Plener. Det er også han som leder en organisasjon som har brakt Nordland et skritt nærmere det gigantiske mesterskapet. Det er han som leder teamet som har samlet hele landsdelen; idrett, politikk og næringsliv, bak samme mål.

Erik Plener er 55 år, gift med Ellen og de har fire barn. Han er opprinnelig lærer, men har også drevet som selvstendig næringsdrivende og konsulent, eiendomsmegler, salgssjef i Bravida Norge og har siden 2011 jobbet på heltid for Narvikfjellet, som prosjektleder og eiendomssjef.

Idretts-oppdragelsen har han fra Mjølner. Men med barna ble han tidlig dratt inn i Narvik Slalåmklubb, alpinkretsen og derfra til Norges Skiforbund og 7 år som medlem og nestleder i alpinkomiteen. De to siste årene har han brukt det meste av sin arbeidstid og fritid på å følge opp sin egen idé: Som daglig leder for «Alpin-VM 2027 AS».

Erik Plener har som dyktig ildsjel utviklet et sterkt nettverk i det nasjonale og internasjonale alpinmiljøet. Han er en ekte narviking – i tydelighet og i dialekt med noe nasalt tonefall – med et velutviklet talent for å etablere dialog og god kontakt med folk. Et mangfoldig nettverk på tvers av ulike miljøer er en av hans styrker.

Han er humørfylt og god historie- og vitseforteller. En likandes kar som virkelig bryr seg om folk. Og som folk virkelig bryr seg om.

Interessen rundt kåringen av årets nordlending har vært stor også i år. I år kom det inn rekordmange forslag på kandidater. Godt over 5 000 nordlendinger har engasjert seg med forslag, stemmer og begrunnelser.

Årets jury har bestått av direktør i Bodø Næringsforum, Mariann Meby, fylkesordfører Sonja Alice Steen, distriktsredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland og sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen.

Juryen har merket seg at han og de øvrige i VM-organisasjonen har lagt vekt på nordnorsk lagspill, kvalitet og ydmykhet. Aldri, så langt juryen har registrert, har de sagt noe negativt om den norske konkurrenten. Og det de sier kan vi andre i Nordland og Nord-Norge lære av: «En by alene kan ikke lage et slikt arrangement. Vi trenger en hel landsdel; vi må gjøre det sammen».

Juryen er fullt ut bevisst at Narvik så langt er norsk kandidat. I tida framover skal kandidaturet fremmes internasjonalt som det mest spektakulære og beste VM noensinne. Det er nå den internasjonale lanseringen starter. Vi er sterkt imponert over arbeidet så langt. Dette lover svært godt.

Erik og hans team har gjort hele Nordland og Nord-Norge stolte og skapt en voldsom entusiasme for planene. Nå fortjener verden at mesterskapet legges til Narvik i 2027.

I statuttene til prisen heter følgende: «Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje».

Juryen mener at årets vinner tilfredsstiller alle deler av kriteriene fullt ut.

Årets Nordlending 2018 er Erik Plener.

Artikkeltags