Det er en ydmyk Hege Ingebrigtsen som svarer på hvordan det er å være nominert til Årets Nordlending.

– Dette var veldig overraskende. Men jeg har ikke sjans til å vinne, hevder Ingebrigtsen.

Det sier hun med tanke på hvem hun kniver med tittelen om. Og resten av listen ser slik ut:

1. Sumaya Jirde Ali, Bodø

Juryens begrunnelse:

Samfunnsdebattanten fra Bodø har ikke vært redd for å stikke seg fram og si sin mening. Hun har vært en av de mest omtalte samfunnsdebattantene i året som har gått. Uredd og med pågangsmot har hun sagt og skrevet nøyaktig
hva hun har ment. Det har provosert og ført til at hun jevnlig har blitt utsatt for hets, trusler og trakassering. Dermed har hun fått voldsalarm. Hun har også gitt ut diktsamlingen «Kvinner som hater menn» personlige dikt med viktige politiske budskap knyttet til identitet, norskhet, tilhørighet, rasisme, og ære og skamrelatert tematikk.

 2. Svein Jæger Hansen, Rana

Juryens begrunnelse:

I over 20 år har Svein vært aktiv som lokalmatformidler, og han har bidratt til å sette Nordland på matkartet i Norge og utlandet. Gjennom sitt engasjement og med kjærlighet for faget og lokale råvarer gir han folk utsøkte smaksopplevelser, både nasjonalt og internasjonalt. Han har gitt ut kokebøker og akevitt, og har blant annet representert Norge under Grüne woche i Berlin. I februar ble han kåret til «Reinsdyrskokken 2017». I november serverte Jæger Hansen sin helgrillede selvskutte elg under Agenda Nord-Norge for 480 personer til stor fornøyelse for gjestene.

3. Hilde Flobergseter, Andøy

Juryens begrunnelse:

I år og i fjor har Hilde vært en synlig pådriver i kampen om bevaringen av Andøya flystasjon og Andøy-samfunnet. Hun er ikke den som gir seg, og sammen med foreningen Bevar Andøya flystasjon står hun på barrikadene, selv om Stortinget for lengst har vedtatt nedleggelse. Hun har et sterkt engasjement og hjerte for lokalsamfunnet og lokaldemokratiet. Hennes engasjement har bidratt til at man nasjonalt har fått rettet søkelyset på konsekvensene en nedleggelse vil medføre for Andøy-samfunnet.

4. Johnny Hansen, Steigen

Juryens begrunnelse:

Johnny vet alt om å reise seg etter et nederlag. Hele to ganger har han møtt motstand av en annen verden. Langtransportkarrieren fikk en bråstopp da han besvimte i vogntoget på vei til Bodø. Etter ni døgn i koma fikk han beskjeden om at han måtte amputere armer og bein. Dette skjedde rett etter at han hadde kommet seg etter en kreftdiagnose. Men Johnny lot seg ikke knekke. Nå er han tilbake i jobb, på gården han og kona Solbjørg Hansen driver sammen. Her kjører han traktor gravemaskin og lastebil. Selv om livet har endret seg er humør, arbeidskraft og
livsmot fortsatt på topp.

5. June Grønseth, Vågan

Juryens begrunnelse:

Plastforsøpling tar livet av en ca. milliard dyr per år. Marint søppel er noe ildsjel June jobber for å få bort. Hun har en unik stå-på-vilje, står på for miljøet og har reist Lofoten rundt og samlet inn flere titalls tonn med plastsøppel. Dette arbeidet har hun holdt på med i flere år, og det har ført til renere strandsoner og bedre miljø. I høst organiserte hun en stor aksjon på Værøy hvor flere utilgjengelige steder ble ryddet for søppel.

6. August Jensen, Bodø

Juryens begrunnelse:

Har endelig fått sitt store gjennombrudd i en av verdens mest utbredte idretter, sykkel. Etter en strålende sesong med omtrent bare topp ti-resultater og med seier på tredje etappe i Arctic Race of Norway har han virkelig bidratt til
å sette Nordland på sykkelkartet. Etter at proffdrømmen havarerte i fjor, kan han endelig i år kalle seg proff etter å ha signert for Israel Cycling Academy.

7. Hege Ingebrigtsen, Narvik

Juryens begrunnelse:

Hege har drevet med hundekjøring siden 1987, og siden den gang har det bare gått en vei – nemlig mot toppen. Aldri før har noen hundekjørere tatt så mange NM-gull, uansett gren og klasse, som det Narvik-væringen har gjort. 36 gull er fasiten. Men det er ikke alt. Hun har også en kongepokal, tre VM-gullmedaljer, ti EM-gullmedaljer og fire VM-sølv for å nevne noe. Den siste NM-medaljen tok hun i oktober i år, da på barmark i Elverum.

8. Marcus og Martinus, Grane

Juryens begrunnelse:

Brødrene fra Trofors er kanskje Nordlands største musikalske eksportvare for tiden. Det finnes
ingen andre nordlendinger som har gjort en slik musikkarriere i en alder av 15 år. I januar stakk
brødrene av med «Årets spellemann», og de underholdt også under kronprinsesse Victorias
40-årsdag. Filmen «Marcus og Martinus – sammen om drømmen» fikk i august publikumsprisen under Amanda-utdelingen.

9. Kari Bremnes, Vågan

Juryens begrunnelse:

Kari Bremnes er uten tvil blant landets mest profilerte og anerkjente artister. I nesten 40 år har hun holdt på, og appellerer til både ung og gammel. «Lyden av Nord-Norge», ble hun kalt da hun vant æresprisen under Agenda Nord-Norge i år, og hun fyller kulturhus overalt hvor hun drar. I år har hun også gitt ut nytt album – fem år siden sist – til strålende kritikker.

10. Geir Roger Benonisen, Moskenes

Juryens begrunnelse:

«Ja, god dagen du – vi har kommet litt i knipa her», slik startet samtalen Bodø Radio fikk da «Kim Roger» forliste. Geir Roger var skipper og opptrådte som roligheten selv da det sto på som verst, og hans rolige nordnorske lynne var en av faktorene som førte til at det gikk så bra. Samtlige i mannskapet ble reddet. Geir Roger har vært i hardt vær før. I 2004 var han med på å forhindre en katastrofe da han berget 31 passasjerer i land etter at skyssbåten «Lofotfjord II» hadde gått på grunn.

Saken fortsetter under bildet:

 

Her kan du sende inn din stemme.

Det er også mulig å stemme per SMS. Send tekstmelding med kode ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Det koster tre kroner per stemme.

Avstemningen avsluttes 11. desember klokken 10. Hvem som kåres til Årets Nordlending i år, offentliggjøres like før jul.

– Det er jo bare å hive seg rundt. Jeg får jo håpe at mange stemmer på meg når jeg først er nominert, sier en fortsatt overrasket Ingebrigtsen til Fremover.

Årets Nordlending arrangeres som et samarbeidsprosjekt mellom Avisa Nordland og NRK.

– Engasjementet har vært fantastisk. Det er en veldig sterk liste i år, og samtlige av kandidatene har kvaliteter til å bli kåret til Årets Nordlending, sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

TIDLIGERE VINNERE

2002: Ulf Larsstuvold

2003: Øystein Gåre

2004: Odd Eriksen

2005: Amanda Hegge Jensen

2006: Rognankompaniet

2007: Shirley Bottolfsen

2008: Malin Arntsen

2009: Runar Berg

2010: Hans Edgar Furfjord

2011: Geir Arne Johannesen

2012: Halvdan Sivertsen

2013: Knut-Eirik Dybdahl

2014: Erlend Elias Bragstad

2015: Sverre Håkon Evju

2016: Marion Anne Knutsen