Årets valg er historisk – det er viktig at du bruker stemmen din

Bruk stemmen: Mandag er valgdagen. Din stemme kan avgjøre hvordan nye Narvik ser ut etter valget, eller hvem som får ordføreren i Evenes - som ligger an til å oppleve en valgthriller uten like. Din stemme er viktig. Bruk den.

Bruk stemmen: Mandag er valgdagen. Din stemme kan avgjøre hvordan nye Narvik ser ut etter valget, eller hvem som får ordføreren i Evenes - som ligger an til å oppleve en valgthriller uten like. Din stemme er viktig. Bruk den.

Artikkelen er over 1 år gammel

Årets valg er historisk: Fem Ofoten-kommuner slås sammen til to, én bytter fylke og i Evenes kan vi få en valgbombe. Det er viktig at du bruker stemmen din.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tendensene kan synes klare i det som blir nye Narvik kommune. Arbeiderpartiet holder overraskende god stand på Fremovers meningsmåling denne uken sammenlignet med forrige kommunevalg, og er fortsatt over 30 prosent – til tross for at de faller som en stein andre steder.

Senterpartiet, som har en solid posisjon både i Ballangen og Tysfjord med henholdsvis 43,4 og 34 prosents oppslutning denne uken, har ikke vært i Narvik tidligere. Etter valget er partiet en del av kommunestyret i nye Narvik, og blir resultatet som i meningsmålingen denne uken kan Rune Edvardsen bli ordfører og Per Kristian Arntzen varaordfører. Men valg er valg. Ingenting er gitt og det er først på valgkvelden vi får svarene. Det er da vi vet om Arbeiderpartiet holder stand, om Senterpartiet vokser eller krymper, om SV får større oppslutning enn de har fått hittil og om Miljøpartiet De Grønne faller ut eller holder på sine mandater.

Ingenting er avgjort, og basert på resultatene fra meningsmålingen ser man at andre partier i teorien kan få flertall i det nye kommunestyret. For eksempel ville Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet fått 20 mandater og manglet ett for å få flertall om de slo seg sammen i et samarbeid. Det er en lite sannsynlig konstellasjon i Narvik, men i teorien kan alt skje.

LES OGSÅ:

Det er valgresultatet som avgjør, og resultatet påvirkes også av at tre kommuner slår seg sammen og blir én. Det ser vi i vår meningsmåling. Senterpartiet, for eksempel, får 13,6 prosent oppslutning i Narvik. Fordi de får høy oppslutning i Ballangen og Tysfjord, havner de på 18,4 i nye Narvik – fem prosentpoeng opp fra resultatet i «gamle Narvik». På samme måte dras Høyre ned. I Narvik får Høyre 20,1 prosent oppslutning, men bare 2 prosent i Tysfjord og 5,7 prosent i Ballangen – som drar dem ned tre prosentpoeng til 17,1 i den nye kommunen. Alle stemmer er viktig, enten du bor i Kjøpsvik eller Kjeldebotn – din stemme kan utgjøre en stor forskjell.

SE FREMOVERS DEBATTSENDING FRA NARVIK I OPPTAK HER

Det er selvsagt ikke bare i nye Narvik det er spesielt viktig å bruke stemmen sin i år. Skånland og Tjeldsund kommuner slår seg også sammen og blir nye Tjeldsund kommune fra 1. januar, og Tjeldsund forlater Nordland og flytter inn i nye Troms og Finnmark fylkeskommune. Mye blir med andre ord nytt, og de som skal styre den nye kommunen får et nytt landskap å forholde seg til. I kveld holdes valgkampens siste valgmøte når Midtre Skånland Bygeutvikling inviterer til debatt i Sandtrand Grendehus. I dag har Skånland ordfører fra Arbeiderpartiet, mens Tjeldsund har Høyreordfører, men hvilket parti får ordføreren i nye Tjeldsund?

I Evenes står vi foran tidenes valgthriller. Ingen tendenser synes klare, og mange er spente på hvordan nykommeren Evenes Tverrpolitiske Liste vil gjøre det i årets valg. Det kan i teorien stå mellom fire ordførere, henholdsvis Jardar Jensen fra Høyre, som gjør comeback i politikken, Senterpartiets ordførerkandidat Svein Nilsen eller Arbeiderpartiets kandidat Terje Bartholsen. Jan Inge Yttervik er ETLs ordførerkandidat, og han har troen: «Vi kan bli en av de to-tre største gruppene i kommunestyret. Da kan vi få samarbeidskonstellasjoner som gjør at vi kan samle flertall bak meg som ordfører», sa Yttervik etter Fremovers direktesendte valgdebatt fra Evenes denne uken.

SE FREMOVERS DEBATTSENDING FRA EVENES I OPPTAK HER

I en kronikk i Fremover, formet som en glimrende analyse av resultatet ved forrige valg i Evenes med flere eksempler på at hver stemme teller, skriver tidligere Evenes-rådmann Steinar Sørensen: «Det er sannsynlig at denne (Yttervik) kommer inn i kommunestyret og også avgjør både styrkeforhold og valg av ordfører».

Det er vanskelig å spå hvem som får ordførervervet i Evenes akkurat nå. Desto lettere er det å spå at Evenes trolig blir den kommunen med størst valgdeltakelse i Ofoten. Over 2.200 har sett Fremovers valgsending fra Evenes i opptak siden tirsdag kveld, langt flere enn det har vært seere på vår valgdebatt i nye Narvik for én uke siden. Det forteller noe om interessen for valget. På toppen av alt var salen full av tilhørere som hadde møtt opp for å se listetoppene debattere i levende live.

Rådmann i Evenes kommune, Rolf Lassius, har ikke de eksakte tallene, men kan fortelle at antallet som har forhåndsstemt i Evenes ligger langt over hva man tidligere har opplevd i kommunen. Det er ikke umulig at man kan oppnå mellom 70 og 80 prosent valgdeltakelse i Evenes i årets kommunevalg. Kanskje ser vi rekorddeltakelse i hele Ofoten i år?

Det har mye å si for et godt fungerende demokrati om at du deltar i årets valg, også i fylkesting- og kirkevalget. Din stemme er viktig. Bruk den.

Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken