Jeg husker godt første gangen jeg landet på Evenes. Da var jeg på jobbreise fra Kongsvinger og hadde litt dårlig tid.

Jeg spurte så bussjåføren om når bussen skulle dra, og fikk til svar at det gjør vi når alle har satt seg. Det gjorde den også.

Slik fikk jeg et inntrykk av at det alltid gikk en buss for hver ankomst og avgang. Og alle skulle med. Da jeg landet her nå på mandag, lurte jeg virkelig på om det er nye rutiner som gjelder.

Da måtte jeg nemlig vente over to timer før jeg så en buss.

I tidsrommet 11:00 til 15:15 går det altså ingen buss til Narvik, og i midten av dette tidsrommet kommer et fullt Flyr-fly fra Gardermoen.

Jeg respekterer avstandene oppe i nord, og har forståelse for at det heller ikke er markedsgrunnlag til å kjøre i alle retninger til alle døgnets tider.

Når det er sagt, må det virkelig være innafor å sette spørsmålstegn til strategien rundt offentlig transport til og fra Evenes flyplass.

Som en ikke-lokal fyr som reiser alene, faller jeg naturlig nok utenfor et par kategorier.

Mange av de andre passasjerene forsvant fort fra flyplassen, ettersom de hadde egen bil eller ble hentet av noen.

Men det er jo veldig lokalt betinget, for det er ikke akkurat slik at man kan gå selv inn til byen fra flyplassen. Slik som man for eksempel kan i Bodø og Florø.

Hvis jeg ikke ville vente, så kunne jeg alltids ta en taxi for én til 2.000 kroner. Det var heller ikke særlig fristende.

Hvorfor i alle dager går det ingen buss når et fullstappet fly kommer hit sørfra? For min egen del var det bare å ta tiden til hjelp og finne en sitteplass inne på flyplassen.

Stort bedre var det ikke å måtte stå opp ordentlig tidlig fredag for å rekke den ene bussen tilbake. Fra ankomst til når flyet reiste sørover var tidsrommet på ikke snaue tre og en halv time.

Som nevnt er jeg kjent med at ting kan ta litt lengre tid nordpå. Og på generelt grunnlag respekterer jeg det. For egen regning var det ellers en fin påsketur med ski i Narvik og godt vertskap i Beisfjord.

Men hva slags førsteinntrykk er det man legger igjen til alle andre turister som i møte med Nord-Norge må bruke timevis på å sitte og vente på en tom flyplass?

Evenes kan ikke bare være en flyplass for lokale folk.