Som ventet ga EMA tommelen opp da de møttes fredag for å vurdere den tredje vaksinen som godkjennes for bruk i EU og Norge. Den er godkjent for alle over 18 år, og det er ikke gjort noe unntak for de aller eldste, slik det var snakk om i forkant.

Det er foreløpig stor usikkerhet rundt utrullingen av den nye vaksinen. I forkant av godkjenningen har EU og AstraZeneca havnet i en åpen og til dels bitter krangel om leveransene. Forrige uke varslet farmasigiganten at den bare kunne levere 31 millioner doser i første kvartal, ikke de 80 millioner dosene EU var forespeilet.

Noen timer før godkjenningen kom det meldinger om at AstraZeneca kunne skaffe til veie ytterligere åtte millioner doser.

– Bindende

AstraZeneca og EU er uenige om graden av forpliktelse i avtalen som skal gi unionen opptil 400 millioner doser. Mens AstraZeneca sier avtalen bare forplikter dem til å gjøre sitt beste, står EU og kommisjonsleder Ursula von der Leyen fast på at avtalen er krystallklar og bindende.

Fredag ble de to partene enige om å offentliggjøre en sladdet versjon av kontrakten som ble inngått i august.

Selskapet har også vist til produksjonsproblemer ved sitt anlegg i Belgia. Det fikk EU til å be belgiske myndigheter inspisere fabrikken, noe som ble gjort torsdag.

Krisemøte

EU er også opprørt over at farmasigiganten samtidig leverer som normalt til Storbritannia, der to av selskapets fire europeiske fabrikker ligger. Det er ingen punkter i avtalen som sier noe om at EUs vaksiner kun skal komme fra fabrikker som ligger i unionen, sier EU. Brussel mener også at de ikke skal havne bak britene i køen, selv om de signerte sin avtale med AstraZeneca flere måneder før EU.

– Det var ingen klausul om at Storbritannia eller noe annet land skulle ha forrang. Kontrakten sier bare hvor mye som skulle leveres i hvert kvartal, sa helsekommissær Stella Kyriakides før et krisemøte med AstraZeneca onsdag.

Til helgen løfter EU vaksinene opp på øverste nivå i kommisjonen. Ifølge Politico skal von der Leyen søndag i videomøte med toppsjefene i alle vaksineleverandørene, inkludert AstraZenecas Pascal Soriot.