Gå til sidens hovedinnhold

AUF-leder krever lønnstak for toppsjefer i statseide selskap

Artikkelen er over 1 år gammel

AUF-leder Ina Libak krever at toppsjefene i statseide selskaper får et lønnstak på ti ganger så høy lønn som ansatte i samme selskap med laveste lønn.

– Vi mener det er en rettferdighet at ledere i statlige selskaper ikke skal tjene mer enn ti ganger minstelønn. De som går på jobb hver dag, og tjener minst, skal ikke oppleve at topplederen reiser enda mer ifra dem lønnsmessig. Vi vil sette tak på de ekstreme lønningene, sier Libak til VG.

AUF-lederen mener det er viktig at hun og andre unge gir beskjed om at de økende forskjellene i lønn og levekår i Norge er i ferd med å sprenge tilliten til den norske modellen.

– Når man ser på utviklingen i lederlønn de siste årene, går det fort den veien at forskjellene øker enda mer. Vi ser at hvis vi ikke gjør noen grep, så vil vi ende opp der Frankrike er, sier Libak, som viser til de franske demonstrasjonene som har vart i månedsvis med krav om grunnleggende omlegging av den økonomiske politikken.

15 toppsjefer i statlig eide selskaper fikk i 2018 en lønnsvekst på over 10 prosent. For eksempel tjente Equinor-sjef Eldar Sætre 16,8 millioner kroner i fjor.

Nestleder Bjørn Emil Nesset i Fremskrittspartiets Ungdom er uenig i Libaks forslag.

– Vi ønsker oss ledere i staten som er konkurransedyktige mot jobber i privat sektor. Da må vi ha lederlønninger i statlig sektor som gjør disse jobbene attraktive, sier Nesset til VG.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken