Det er i hvert fall det Nasjonalforeningen for folkehelsen, Narvik demensforening håper når de inviterer til sine arrangement i regi av den nasjonale demensaksjonen.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

Film og litteratur

I 2014 vant skuespilleren Julian Moore Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i filmen «Still Alice». Filmen forteller historien, for ikke å si skjebnen til amerikanske Alice Howland. Hun var professor i språk og meget vellykket på alle måter, helt til hun fikk påvist Alzheimer i en alder av 50 år.

Onsdag 21. september settes filmen opp på Ankeret kino; først som en gratis formiddagsforestilling hvor studenter fra helsefag på Solhaugen og sykepleierutdanningen på universitetet er spesielt invitert. Det samme er folk som jobber innenfor fagfeltet, enten det er på sykehjem eller i hjemmetjenesten. Om kvelden samme dag vises filmen som en ordinær forestilling.

– I forbindelse med formiddagsvisningen kommer sykepleier Eva Lorentzen være til stede for å svare på spørsmål etter at filmen er ferdig. Hun har spesiell kompetanse om demens. Innholdet i filmen kommer også til å bli fulgt opp i den kulturkvelden som arrangeres i Sjømannskirka torsdag 22. september.

– Vi bruker film, musikk og poesi for å få frem budskapet. I tillegg er vi veldig fornøyd med at biblioteksjef Tonje Farset setter fokus på litteratur om demens denne uken, forteller Anne-Lise Christensen og Guri Indregard.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

En folkesykdom

De to damene er ildsjeler i Narvik demensforening, og tydelig stolt over det programmet foreningen har å tilby i dagene 17.–25. september. Lokalforeningen har rundt 40 medlemmer, og mange av dem blir involvert i neste uke.

– Vi vet at rundt 80 prosent av alle som bor på sykehjem i Narvik er demente, men vi vet ikke hvor mange demente det finnes til sammen i kommunen. Slike opplysninger får vi ikke fra primærlegene. Men vi kan anta at det er mange. I hele Norge er tallet på demente rundt 77.000, mens det er nesten 50 millioner på verdensbasis, forteller Christensen og Indregard.

Saken fortsetter under bildet.

 

«Still opp»

Å nå ut med informasjon er viktig, og som åpning av hele aksjonsuka vil Per-Olaf Fure fra fylkeskontoret for folkehelsen utfordre Narvik til å bli et mer demensvennlig samfunn.

– Vi utfordrer næringslivet, politikere og andre som er i kontakt med demente om å stille opp for å lære hvordan vi alle kan bidra til å hjelpe en dement i hverdagen. Hva gjør for eksempel drosjesjåføren når han eller hun får en passasjer som ber om bli kjørt hjem uten å huske adressen. Flere og flere kommuner har begynt å arrangere kurs for at folk skal lære seg å se tegn på at en person er dement slik at de kan hjelpe vedkommende. Derfor oppfordrer vi politikere, næringsforeningen og andre i Narvik til å stille opp mandag ettermiddag.

Tilbud og rettigheter

Aksjonsuken har naturlig nok også sterkt fokus på folk som lider av demens og familiene deres. Allerede på åpningsdagen mandag belyses lover og rettigheter for demenssyke og deres familier. I den forbindelse presenteres også det som finnes av tilbud i Narvik for den samme gruppen. Økonomiske lover og regler i forbindelse med innleggelse i sykehjem er et eget punkt, det samme er oppnevning av verge. Og sist, men ikke minst; hvordan går du som pårørende frem hvis du mistenker at en av dine nærmeste har en begynnende demens.

– Vi har erfaring med at behovet for informasjon og kunnskap er meget stort. Vi vet også hvor viktig det er at vi som ikke lider av sykdommen kan stille opp for dem som har demens. Derfor håper vi virkelig at folk i Narvik benytter arrangementene i neste uke til å skaffe seg mer kunnskap om en sykdom som kan ramme alle, sier Indregard og Christensen.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android