Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Birkebeinerne: En viktig historietime

Nils Gaups «Birkebeinerne» tilfredsstiller forventningene

Artikkelen er over 5 år gammel

Film: «Birkebeinerne»

Nasjonalitet: Norge

Regi: Nils Gaup

Sjanger: action/drama/eventyr

Aldersgrense: 12 år

Lengde: 1t 40 min

Med: Jakob Oftebro, Kristofer Hivju, På Sverre Hagen

Norgespremiere: 12. februar

De beste filmene lager du selv. I hodet. Heter det. Og ja, jeg husker godt hvordan jeg i oppveksten så for meg «filmen» om

de modige birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skrevla, som berget den halvannet år gamle barnekongen Håkon Håkonsson fra de blodtørstige baglerne. Nå har Nils Gaup festet historien til et ordentlig filmlerret, og han har gjort en utmerket jobb i å få sin film til å ligne på min....

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Avgjørende norsk historie

Historien filmen bygger på er ikonisk, og den er på sett og vis helt avgjørende for norsk historie.

Året er 1204, og det er borgerkrig i Norge. De to største gruppene er birkebeinerne som støttet avdøde kong Sverre, og baglerne. Baglerne er et religiøst parti som kjempet mot Sverre, med støtte fra Danmark og paven i Roma. De har sitt hovedsete i Tønsberg, men ønsker å tilrive seg større deler av Norge – også Nidaros som er birkebeinernes hovedsete.

Et spill om makt

Når kong Sverre dør, overtar hans sønn Håkon Sverresson tronen. Men han blir ikke sittende med makten lenge før han blir forgiftet av sin egen stemor og jarlen Gisle Bårdson. Det oppstår et kort vakuum i makten, fordi ingen tror at Håkon Sverresson har noen arving.

Men det har han. Gutten som skal overta tronen er fremdeles svært ung, og to birkebeinere får i oppgave å beskytte ham og føre ham til Nidaros. Baglerne på sin side er ute etter å sette Gisle Bårdson på tronen. Men før det kan skje må de drepe den kommende kongen.

Går rett på sak

Dersom innledningen av denne anmeldelsen kan synes litt lang, så skal jeg ile til med å berolige folk om at Nils Gaup går mye mer rett på sak. For uavhengig av om du kjenner norsk historie eller ikke; du sitter ikke lenge i kinomørket før du skjønner hva premissene for historien er.

Trefningene mellom Birkebeinerne og baglerne som jager dem er hyppige, og de foregår i dramatiske sekvenser som både er godt iscenesatte, godt filmet og effektivt klippet. Og når de ikke kjemper for livet, så jages det på ski i scener med høyt tempo og halsbrekkende fall som ser ut til å gjøre skikkelig ondt. Dette er kanskje en grunn til at listen over stuntmenn- og kvinner er ganske lang.

Supertilbud på Fremover. Få første månede for 1 krone. Bestill abonnement her!

Solide hovedroller

Filmen har to hovedroller og mange mindre biroller. Jakob Oftebro og Kristofer Hivju overbeviser i rollene som Torstein og Skjervald. Dette er først og fremst deres film, og det hadde kanskje gjort filmen godt om vi fikk lære dem bedre å kjenne.

Danske Nikolaj Lie Kaas som baglernes hærfører, og Pål Sverre Hagen som Gisle Bårdson er troverdige. De øvrige rollene er egentlig for små- og fragmenterte til å gjøre seg bemerket.

En flott film

Vi vet hvordan historien ender; i så måte er det selvfølgelig

ingenting som overrasker. Men måten historien om birkebeinernes flukt over fjellet fra Rena er fotografert og beskrevet på er strålende filmkunst.

Jeg har alltid likt Nils Gaups måte å skildre store utendørsscener på. Det er på mange måter hans filmatiske fingeravtrykk. «Birkebeinerne» har mange likhetstrekk med hans tidligere «Veiviseren» (1987) og «Kautokeino-opprøret» (2008). To storslåtte filmer som slo meget godt an blant et bredt norsk publikum og trakk til seg folk som ikke hadde vært på kino på «årevis». Jeg mener «Birkebeinerne» har det som skal til for å bli en publikumssuksess. Men om den oppnår samme popularitet som de to forannevnte filmene; det vil bare tiden vise.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

For iPhone: https://itunes.apple.com/no/app/fremover.no/id675989247?l=nb&mt=8

For Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=no.nyhetsvarsel.fremover&hl=no

Kommentarer til denne saken