Gå til sidens hovedinnhold

Avviser ikke nytt forlik med Høyre: – Viktig for oss å styrke forsvaret i nord

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt, avviser ikke at Arbeiderpartiet kan komme Høyre i møte om et forlik for en ny langtidsplan for forsvarssektoren.

Årets valg til nye kommunestyrer var et historisk dårlig valg for Arbeiderpartiet. Flere hevder at partiets fall i nord skyldes forsvarsforliket om den gjeldende langtidsplanen for tre år tilbake.

Tiden med forlik er forbi

I et intervju med Dagbladet 23. september i år slo Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng fast at Arbeiderpartiet skulle bli et råere opposisjonsparti de neste årene.

– Vi skal vise at Ap er et alternativ til dagens regjering, uttalte Stenseng, og sa at tiden for forlik med Solberg-regjeringen var forbi.

Forsvarspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, og leder av forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, avviser imidlertid ikke at Arbeiderpartiet nok en gang kan komme regjeringen i møte om forsvarspolitisk forlik – selv om kravene overfor regjeringspartiene vil bli skjerpet.

– Vi må se hva de kommer med

– Det er en fordel med bredest mulig flertall bak de store investeringene, men vi må se hva de kommer med først.

Da forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen forrige uke leverte sitt fagmilitære råd til regjeringen, var det med fire ulike alternativer – og dertil store sprik i kostnader.

Forsvarssjefens anbefalte løsning innebærer, blant annet, en økt mannskapsstyrke på 15.000 soldater og befal. Den eneste kapasiteten som forsvarssjefen ikke foreslår å øke er antallet kampfly. Det står fast på 52 fly.

Dårlig grunnlag for forlik

Når Anniken Huitfeldt videre går inn på premissene for et forlik, er hun tydelig på at det vil kreve forpliktende formuleringer fra Regjeringen.

– Det som har vært vanskelig med dagens regjering, og forsvarsminister, er at det tidligere forliket omtales som et «gammelt vedtak», og at Stortinget siden har gjort nye vedtak.

Som eksempler nevner Huitfeldt nye penger i budsjettet til helikoptre og stridsvogner.

At regjeringspartiene først inngår et forlik, og siden gjør om på vedtakene, mener hun er et dårlig grunnlag for å danne nok et forlik.

– Det er ikke i norsk interesse

Når Stortinget til sommeren skal vedta en ny langtidsplan for forsvarssektoren, sier Huitfeldt det vil være viktig for Arbeiderpartiet at det satses på Forsvaret i nord.

Les også:

Les også

Forsvarssjefen: – Vi risikerer en militærmakt i løsvekt

– Mange ganger sier folk at vi må ruste ned for å få mindre spenning. Når det gjelder det norske forsvaret, er det ofte motsatt.

Huitfeldt minner om at alternativet til norsk tilstedeværelse i nord vil være alliert tilstedeværelse.

– Hvis ikke vi har de beste overvåkingsflyene, er det andre som kan ta den jobben. Har vi ikke nok fregatter, er det også andre som vil gjøre jobben.

– Det er ikke i norsk interesse, slår hun fast.

Fremtidens forsvar vil koste

Nettopp derfor mener Anniken Huitfeldt at et robust norsk forsvar bidrar bidrar til reduserte spenning.

– Vi må synes, og vi må vise at vi har kontrollen selv.

Men hun er klar på at det vil koste.

– Det som er nytt i dette rådet, er at det ikke er en eneste baseendring. Det betyr at et økt forsvarsbudsjett ikke kan baseres på intern rasjonalisering.

I likhet med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen beskriver hun forsvarssjefens råd som et godt råd.

Ønsker å bevilge mer

Blant de fire alternativene i rådet fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil den dyreste, og den anbefalte løsningen, medføre en gradvis opptrapping av forsvarsbudsjettet fra dagens 61 milliarder kroner til 86 milliarder kroner i 2028.

– Hvilket alternativ vil Arbeiderpartiet gå for?

– Det må vi diskutere. Det vil koste mye penger, og jeg har ikke fullmakt til å bruke alle pengene.

– Men jeg tror nok at alle som driver med forsvarspolitikk ønsker å bevilge mye mer til Forsvaret. Og at det vil koste mer i årene som kommer, det ser alle.

Kommentarer til denne saken