Gå til sidens hovedinnhold

Bålbrenning kan være årsak til skogbrannen

Artikkelen er over 2 år gammel

- En sigarettsneip kan være nok

(Nordlys)

Skogbrannen  som har herjet i Dividalen siden 14.50-tida mandag er nå slukket. Det melder Troms politidistrikt klokka 20.30.

Brannhelikopteret som ble satt inn i slukkingen gjorde susen, og det er nå på veg tilbake til Tromsø.

Det vil være brannvakt på stedet til i morgen tidlig.

Dermed gikk det som 110-sentralen i Tromsø håpet og trodde et par timer tidligere.

- Brannhelikopteret er i gang med slukkinga og jeg regner med at vi nå får kontroll ganske raskt, sier 110-operatør Rune Anfinsen til Nordlys like før klokka 18.30 mandag kveld.

Operasjonsleder  Lennart Steffensen ved Troms politidistrikt sier til Nordlys at de har opplysninger om at bålbrenning ved en gapahuk kan  være årsaken, men at det fortsatt gjenstår etterforskning og avhør av vitner før man kan konkludere noe nærmere.

Det er knusktørt i indre Troms og stor skogbrannfare, og Steffensen oppfordrer på det aller sterkeste folk til å avstå fra bruk av åpen ild.

- Så tørt som det er nå kan en  sigarettsneip være nok, sier Steffensen.

Han ser ingen andre muligheter enn at brannen må være menneskeskapt.

De første mannskapene var på plass en halv time etter meldinga kom om at brann i skråninga på østsida, en kilometer nord for Høgskarbrua. terrenget var ulendt og en periode lå røykne tjukt utover dalen og ned i skogen slik at det gjorde jobben vanskelig for mannskapene.

I tillegg blåste det kraftig. En beboer i Dividalen fortalte til Nordlys tidligere i ettermiddag at det blåste østlige sterk vind og at temepraturen var hele 25 grader.

- Det er så tørt i terrenget at det knaser når man går i det, sa han.

Det ble tidlig klart at man ønsket hjelp av brannhelikopteret som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har fått utplassert i Tromsø. Ifølge Anfinsen på 110-sentralen var planene at det skulle hente vann i Divielva og slippe over det brannutsatte terrenget.

Det var furuskog som tok fyr. Ifølge 110 var området på rundt 200x200 meter. Det er ingen bebyggelse østsiden av elva, men røykdykkere gjennomgikk brannområdet for å være sikre på at det ikke oppholdt seg personer der.

Anfinsen sier til Nordlys like før klokka 17.30 at de er i ferd med å få bedre kontroll på flammene. Vinden har løyet og røyken har lettet.

Saken blir oppdatert.

Kommentarer til denne saken