Den siste uka har en plutselig oppblomstring av alger skapt store problemer for flere lakseoppdrettsselskaper i nordlige deler av Nordland og Sør-Troms. Både i Ofotfjorden og Astafjorden har store mengder laks blitt drept av en alge, trolig av typen chrysochromulina. Det sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Lars-Johan Naustvoll, til NRK.

Utbruddet av algen ble registrert 14. mai.

Også på Ballangen sjøfarm har de merket den plutselige oppblomstringa av denne algetypen, men daglig leder Ottar Bakke kan ikke ennå si noe konkret om hvilke konsekvenser det vil ha for dem.

– Det er for tidlig å si noe enda, vi får komme tilbake til det.

– Men vi har kontroll på situasjonen, sier Bakke.

Jobber etter beredskapsplan

I likhet med de andre lakseoppdretterne i området merket Bakke utbruddet rundt forrige helg. Nå jobbes det for å minimere skadeomfanget.

– Vi jobber i henhold til beredskapsplanen, og har inne et selskap som bistår oss med håndtering, med båter som pumper opp vann, sier Bakke.

Les også: Slår alarm i Ofoten: Alger tar livet av oppdrettsfisk

Hos Northern Lights Salmon i Grovfjord beskriver medeier Søren Balteskard situasjonen som tragisk, og både der og hos Sørrollnes fisk i Astafjorden har de fått merke de alvorlige konsekvensene som algeoppblomstringen fører til: store mengder død laks.

Flere rammet

Fremover har også forsøkt å komme i kontakt med Gratanglaks, men har ikke lykkes med dette lørdag ettermiddag. Men til kyst.no, en nettavis for havbruksnæringen, sier daglig leder Tore Lundberg at også de er rammet.

– Vi har ikke helt oversikt over situasjonen, vi jobber på spreng på lokalitetene for å ta unna det som måtte være på bunnen og få se hva situasjonen er.

Les også:

– Det er litt armer og bein før en får full oversikt, bekymringen er hvordan det vil utvikle seg og om hvordan dette er noe som vil tilta, sier Lundberg til kyst.no.