Mæland: – Synd at kommunene ikke vil være med å bygge den nye kommunen

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag ble det avgjort i bystyret i Narvik å legge ned fellesnemndas arbeid i prosessen om kommunesammenslåing.

DEL

Ballangen stemte for å legge ned fellesnemda, mens Tysfjord ønsket å fortsette arbeidet i ei fellesnemnd som da var avgjort nedlagt.

Strid om ny kommunegrense kan parkere sammenslåingen av Narvik, Ballangen, Tysfjord og Hamarøy.

– Nå går sammenslåingen i vasken fordi kommunalminister Monica Mæland (H) har utøvd elendig håndverk og overkjørt folk og fagfolk, sier stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) fra Nordland til NTB.

– Dette viser at fellesnemnda har bred støtte bak sitt vedtak om å legge ned arbeidet, tilføyer han.

Ett klokt valg

Sivertsen, som er andre nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, sier at Mæland nå har tre valg:

– Hun kan omgjøre sitt delingsvedtak og heller følge fylkesmannens klare råd som både er godt utredet og som har bred lokal tilslutning. Det vil være det kloke valget og få prosessen tilbake på skinnene.

– Eller hun kan gå tilbake til Stortinget med et forslag om å gjøre om på vedtaket om sammenslåing fordi forutsetningen om frivillighet ikke er til stede. Alternativt lar hun det gå prestisje i saken og overkjører fra Oslo, sier han.

Dialog

Mæland sier i en e-post til NTB at Kommunal- og moderniseringsdepartementet nå skal ha en dialog med kommunene.

– Stortinget har vedtatt at kommunene skal slå seg sammen, og jeg synes det er synd at kommunene ikke vil være med å bygge den nye kommunen. Jeg tror både innbyggere og ansatte er tjent med at kommunene deltar i sammenslåingsarbeidet, sier hun videre.

Handler om grense

Da kommunestriden var tema i spørretimen i Stortinget onsdag, sa kommunalministeren at det er lokal enighet om sammenslåingen og at uenigheten kun handler om en grensedragning der det uansett ikke bor folk.

Hun sa også at delingsvedtaket var godt utredet og begrunnet med ønsket om å skape to bærekraftige kommuner.

– Som stortingsrepresentant fra Nordland har jeg god kontakt med de lokalt folkevalgte, og jeg mener at Mæland ikke forstår vurderingene som gjøres lokalt. I spørretimen beskyldte hun meg også for å være overivrig. Vel, beslutningene i torsdagens kommunestyremøter viser at det var grunnlag for å stille de spørsmålene jeg tok opp, sier Sivertsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken