Gå til sidens hovedinnhold

- Det er artig å høre hva de gamle har å si

Artikkelen er over 3 år gammel

3. klasse på Ballangen skole bruker sykehjemmet som arena for trivsel og læring, og blir blir tatt imot med åpne armer.

- Det er artig å være på sykehjemmet, for vi får boller og saft, og så er det så stille her. Vi får liksom litt fred, sier 3. klassingene Iben Aaseth og Mathias Bendiksen Bakkehaug.

 

- Og så er det artig å høre hva de gamle har å si, tilføyer Iben.

Iben og Mathias ser ut til å storkose seg sammen med de andre klassekameratene når de besøker beboerne på Ballangen sykehjem. Fordelt på flere avdelinger finner vi ivrige elever og de eldre i gang med produksjon av julelenker og kurver som etter hvert skal pynte opp på fellesrommene.

- Opp gjennom årene har skolen hatt det som tradisjon å gå på sykehjemmet og synge før jul. Men vi ønsket å gjøre noe mer ut av det. Det handler om å skape mer trivsel og glede, og Folkehelseuka ble en start for å komme i gang med disse besøkene, forteller kontaktlærer Siri Langsett Eriksen.

Godt mottatt

3.-klassen har tidligere besøkt sykehjemmet i en kunst og håndverkstime.

- Vi tok rett og slett med oss det vi holdt på å jobbe med, og flyttet oss opp i aktivitetsstua på sykehjemmet. Et sånt besøk trenger ingen tilrettelegging, og gir både ungene og de eldre en fin opplevelse, mener Siri.

Det første møtet mellom de eldre og elevene ble så godt mottatt, at alle gjerne ville gjenta det. Dermed ble yatzy og ludo tatt frem, og neste treff viet fellesskap over brettspill.

Lærer om hjemstedet

- I samfunnsfag er blant annet «hjemsted» et tema. Her lærer ungene om hjemstedet sitt, om ulike institusjoner og funksjonene disse har. Vi har brukt en del tid på å snakke om dette, så det å komme hit og bli kjent med både institusjonen og beboerne er en perfekt måte å få på plass begrepene på, sier Siri.

 

Kan gjøres enkelt

I starten ble noen av elevene overrasket da de skjønte at det bodde folk i huset som blir kalt sykehjem.

- Mange har ikke eldre mennesker i familien. Det er viktig å vite hva det vil si å være gammel, og vi syns dette er en fin måte å lære om dette på. Dessuten har vi fokus på å vise elevene hva det vil si å gjøre noe for andre, og at det kan gjøres så enkelt som dette, sier læreren.

- Det er tredje gangen vi er her, og det blir ikke den siste, forsikrer hun. Vi har hatt veldig god erfaring med denne aktiviteten, og dette er absolutt noe vi vil gjøre mer av, avslutter Siri Langsett Eriksen.

Kommentarer til denne saken