Krever 120 dagers fengsel for jaktulykke-tiltalt: - Han tar en sjanse og det går galt

VÅPEN: Denne rifla ble brukt da ulykken skjedde 28. februar i år. Her er krimtekniker Espen Berger med våpenet i forbindelse med åstedsbefaring i Balsfjord tirsdag denne uken.

VÅPEN: Denne rifla ble brukt da ulykken skjedde 28. februar i år. Her er krimtekniker Espen Berger med våpenet i forbindelse med åstedsbefaring i Balsfjord tirsdag denne uken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Jakt stiller strenge krav til aktsomhet og forsiktig. Det har ikke 41-åringen overholdt, mener aktor etter jaktulykken i Balsfjord.

DEL

Statsadvokat Torstein Lindquister la dermed ned påstand om at 41-åringen dømmes for uaktsomt drap og brudd på våpenloven etter jaktulykken i Balsfjord som tok livet av Mads Håvard Larsen (26) 28. februar.

- Han tar en sjanse og det går galt, sa Lindquister i sin prosedyre i Nord-Troms tingrett onsdag ettermiddag.

Det skriver Nordlys.no

En passende straff er fengsel i 120 dager, at tiltalte fradømmes retten til å drive jakt i fem år og at våpenet som ble brukt da ulykken skjedde, inndras, mener aktor.

- Påstanden avspeiler ikke den smerte, sorg eller tap som de pårørende har lidt. Det er heller ikke mulig for oss å si noe om hva som ville vært riktig straff. Det er her nivået ligger, sa Lindquister.

- En tragisk sak på alle måter

Da hadde han brukt en del tid på å redegjøre for rettspraksis i andre, lignede saker. Statsadvokaten mener at det ligger allmennpreventive hensyn til grunn for at tiltalte straffes, selv om også han har hatt det tungt etter ulykken.

- Jaktutøvelse er et potensielt farlig område dersom man ikke overholder de strenge krav til aktsomhet som kreves. Jeg skal ikke skremme med at jakt er farlig, men det ligger i bunn at man må utvise aktsomhet og forsiktighet. Når man påtaler brudd på det, er det viktig at staten av allmennprevensjon - i rent oppdragerøyemed - viser at dette reageres det mot.

- Dette er en tragisk sak på alle måter. Det er en person som sitter her som tiltalt. Det er en person som er død, der familie, samboer og venner sitter igjen med en vanvittig sorg over tapet. Tiltalte har heller ikke hatt det bra etter ulykken. Denne saken handler ikke om at han med viten og vilje skjøt Mads Håvard Larsen. Han hadde selvsagt ikke noe ønsker om å ta livet av ham, sa Lindquister i sin prosedyre.

Bistandsadvokat Erik Ringberg krevde oppreisning til Larsens samboer og foreldre på til sammen 250.000 kroner.

 - Kjæresten var bare 23 år gammel og har mistet sin livsledsager og bestevenn. Foreldrene har mistet en kjær sønn, sa Ringberg i retten.

Erfaren, aktiv jeger

Tiltalte har selv forklart at han var overbevist om at han skjøt etter en rev da han løsnet det fatale skuddet. Da hadde han allerede skutt én gang inne på området der ulykken skjedde og mistenkte at han kunne ha skadeskutt dyret. Lindquister mener imidlertid at det ikke dermed er sagt at man lempe på kravene til sikkerhet.

- Alt tvil skal for en skytter være borte. Det var det ikke her, sa han.

Statsadvokaten poengterte også at tiltalte var en aktiv, erfaren jeger, slik flere vitner har forklart.

- Han hadde de beste forutsetninger for å foreta adekvate vurderinger.

Krever frifinnelse

Staff på sin side la ned påstand om at 41-åringen frikjennes. I sin prosedyre viste han til tiltaltes forklaring om at han var helt sikker på at han skjøt etter en rev som kunne være skadeskutt av det første skuddet han løsnet fra en annen posisjon.

Flere vitner har beskrevet tiltalte som en erfaren og forsvarlig jeger. Da står man igjen med én mulig forklaring, mener Staff:

- At den faktiske, visuelle observasjonen han gjorde, gjorde ham sikker. Det var en forferdelig feil, men han var sikker. Han tolket sanseinntrykket på sin bakgrunn som jeger og sin erfaring med det termiske siktet. Han sier selv at dersom han hadde vært i den minste tvil, hadde han holdt skuddet.

Ifølge Staff er det er flere forhold som gjør at 41-åringen ikke kan bebreides for ulykken: Han trodde at han var alene på området, han søkte i området med håndholdt kikkert uten å se noen og Mads Håvard Larsen ga seg ikke til kjenne etter at tiltalte hadde løsnet det første skuddet etter en rev.

- Summen av de ekstraordinære omstendigheter gjør at det ikke går å bebreide ham som strafferettslig uaktsom for at det fatale skudd ble avfyrt, prosederte Straff.

Dom i saken faller 29. november.

Artikkeltags