– Vær ekstra forsiktig i tiden framover. I mange tilfeller kan det stå om liv, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

– Man kan ikke bare tenke at det sikkert går bra. Altfor ofte så gjør det ikke det, understreker hun.

Desember er ulykkesmåned nummer en i Norge, både i hjemmet og på veien. Her er noe av det du må passe på i julemåneden.

– Stearinlys kan velte, sette fyr på juledekorasjonen eller antenne noe som står i nærheten. Det er derfor ekstra viktig å passe på at man ikke lar stearinlys stå og brenne uten at man passer på. Man må heller ikke forlate gryter og panner med smult eller smør, som kan ta fyr, sier Persson.

Det bør være minst én røykvarsler og ett brannslukningsapparat i hver etasje.

– Det er flere hundre tusen nordmenn som mangler fungerende røykvarslere i sine hjem. Ofte kan det fikses bare ved å bytte batteri, uttaler Persson.

Hun anbefaler også å ha et brannteppe i boligen, som kan brukes til å kvele flammene.

Glatte veier og stressede sjåfører er også faktorer som bidrar til at desember er en ulykkesbelastet måned.

– Overgangen fra tørre til glatte veier kommer ofte overraskende på mange. Sjåførene er ikke helt forberedt på å kjøre på en ny måte når værskiftet kommer. Det kan ende med at man sklir av veien eller kolliderer. Man må alltid tilpasse kjøringen til forholdene, sier skadesjefen.

Det er også flere stressede sjåfører i førjulstiden.

– Små kollisjoner på parkeringsplasser og ryggeskader er gjengangere i desember, da mange er stresset og uoppmerksomme, påpeker Annika Persson.

Nyttårsaften 2016 ble det rapportert 12 øyeskader på landsbasis, og året før var tallet 17. Skadesjefen har derfor en oppfordring i forkant av årets nyttårsfeiring.

– Følg reglene og husk at raketter kan være ekstremt farlige. Bruk beskyttelsesbriller, og ikke fyr opp raketter hvis du er beruset. Hvert år ser vi alt fra branner til skadde øyne på grunn av uvettig omgang med raketter. Det burde vært helt unødvendig når det finnes gode måter å beskytte seg på, avslutter Persson.