Gå til sidens hovedinnhold

Bardufoss er det beste valget

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordnorsk debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommende uke er det ventet at innstillingen fra Stortingets justiskomité om ny redningshelikopterbase i Troms, foreligger. Alt annet enn at komiteen følger føringene fra statsråd Ingvil Smirnes Tybring-Gjedde, vil være en overraskelse. Det betyr at Tromsø blir foreslått, i tråd med det regjeringen varslet da statsbudsjettet ble lagt fram. Basen skal settes i drift i løpet av 2022.

Vi mener det beste valget for en slik base ikke er Tromsø, men Bardufoss, i tråd med det både fylkestinget i Troms og regionrådet for Midt Troms har anbefalt. En slik løsning finnes det mange gode faglige argumenter for. Bardufoss har erfaring og spesialkompetanse på drift og vedlikehold av helikoptre med et av landets fremste miljøer på området. 337-skvadronens NH 90-helikoptre er stasjonert her, i tillegg skal minst tre av Hærens Bell-helikoptre ha tilhold her. Målselv er også et senter for militær og sivil utdanning av flyvere.

Å velge Tromsø ser også ut til å bli en langt dyrere løsning. I Målselv finnes det ledig hangar-kapasitet, mens man i Tromsø må bygge nytt på en lufthavn som allerede er presset på areal.

Les også: Krever at Stortinget avventer lokalisering av redningsbasen i Troms: – Mildt sagt oppsiktsvekkende

Regjeringen har varslet at det er aktuelt å gå over til Forsvaret som operatør av den fremtidige basen. I en slik sammenheng virker det ikke logisk å opprette en ny base i Tromsø når infrastrukturen allerede er på plass på Bardufoss.

Indre Troms føler seg i denne saken overkjørt av regjeringen, men dessverre også av Tromsø. Bardufoss har ikke fått støtte verken fra fagmiljøer eller politikerne i regionhovedstaden. Det skaper inntrykk av en by som ikke er særlig opptatt å motvirke sentralisering internt i Tromsø-regionen, eller bygge varige og gode relasjoner til sitt omland.

Det er i beste fall en ubetenksom strategi fra en by som ønsker å spille rollen som motor for regional utvikling. Det er liten tvil om at de inntil 50 arbeidsplassene knyttet til en statlig base ville hatt større betydning i Målselv enn i Tromsø. Det er viktig å bygge og videreutvikle kunnskap og kompetansemiljøer utenfor de største byene. I dette konkrete tilfellet er det bonus at det også er gode faglige begrunnelser for å gjøre det.

Kommentarer til denne saken