Gå til sidens hovedinnhold

Bærer det norske flagget med stolthet

Må du være etnisk norsk for å feire 17. mai?:

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange drømmer om et evig liv uten begrensninger med tusenvis av muligheter. Men hva gjør livet verd å leve da? De siste ukene har vi diskutert i klassen hva det vil si å være norsk? Er man norsk om man har blondt hår, blå øyne og foreldre som elsker å gå på ski? Mange lengter etter en tilhørighet, en plass de kan føle seg hjemme.

Både jeg, mamma og pappa kommer opprinnelig fra Brasil, men siden jeg var liten har jeg vokst opp i fedrelandet, Norge. Er jeg norsk da? Jeg bærer det norske flagget med stolthet. Jeg går på ski i påsken og tar gjerne med meg en kvikklunsj i tursekken. Når den kalde vårsola treffer ansiktet mitt og de kjølige vinterdagene sakte men sikkert blir lysere og varmere, er det ingen plass jeg heller vil være, og nasjonalfølelsen kan ikke oppleves sterkere. Er jeg norsk nok da? Kan jeg være både norsk og brasiliansk?

Jeg anser meg selv som norsk, men føler meg hjemme også i Brasil. Mange søker etter en tilhørighet, men skader det å ha to? Det er viktig å huske på at det er kun du som kan si hvor du hører hjemme, for den eneste som kan dømme deg er personen i speilbilde ditt. Ikke la noen fortelle deg va du kan og ikke kan være.

Bunaden står for nordmannen og symboliserer vår lokale og nasjonale identitet. Om du velger å bruke hijab, jakke, vest eller bokse til bunaden er det helt opp til deg. Jeg synes det er fint at du kan kle deg slik du ønsker, og gjøre for eksempel bunaden mer personlig.

Mange har en sentimental tilknytning til hjemlandet sitt og den nasjonale identiteten sin som de vil vise også om de bruker bunad. Uansett hva du kler deg i på 17.Mai om det er festdrakt, kjole, bokse, bunad, skjørt med håret opp eller ned er vårt felles mål at vi skal få en dag der vi glemmer hverdagsstresset og trives sammen.

Gjør livet du lever verdt den tiden du får på jorden, for selv om mange ønsker et evig liv, så har vi ikke det. Og nemlig det at vi ikke har all verdens tid gjør livet unikt. Ikke kast bort tiden din på å dømme og være fordomsfull mot andre for til syvende og sist kaster du bort din egen tid.

Den 17. mai feirer vi Norge og det forfedrene våre har kjempet for. For selv om de ikke var udødelige, vil arbeidet deres alltid leve videre. Deres handlinger har formet Norge som stat og nasjon. På vår nasjonaldag skal vi hedre de som kjempet for landet vårt, for de gjorde tiden sin unik. Det er nå vår oppgave å gjøre vår tid verd å huskes. På 17. mai skal vi feire Norge sammen, uansett etnisitet. Gratulerer med dagen til alle.