Nå foreslår sjeføkonomen å gi en halv million til alle som får barn

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen minner om at man med et for lavt antall mennesker verken får produsert eller brukt noe som helst. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen minner om at man med et for lavt antall mennesker verken får produsert eller brukt noe som helst. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener de lave fødselstallene i Norge er mer alvorlig enn det statsminister Erna Solberg (H) gir uttrykk for.

DEL

– Befolkningsvekst er helt avgjørende for økonomisk vekst. Erna Solberg skjønner ikke hvor alvorlig de lave fødselstallene er, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Tall fra SSB viser at norske kvinner i 2017 var mindre fruktbare enn noensinne, med kun 1,62 barn per kvinne. Det gjør Solberg bekymret for bærekraften til velferdssamfunnet, og hun har tatt til orde for at det må fødes flere barn.

Vil ha fødselsgave på 500.000 kroner

Andreassen, som er sjeføkonom i Eika-gruppen, legger på sin side vekt på de makroøkonomiske konsekvensene og minner om at man med et for lavt antall mennesker verken får produsert eller brukt noe som helst.

Han frykter blant annet at lave fødselstall vil gi boligprisfall og årevis med lav rente.

Sjeføkonomen mener det er et problem at det ikke lønner seg å få barn.

– Man må bruke større virkemidler for å få opp barneproduksjonen. Et tiltak som monner, kunne vært at man fikk en halv million i oppspart pensjon per barn man får, sier Andreassen.

Les også:

Får motbør

Sammenhengen mellom økonomisk vekst og befolkningsvekst er omdiskutert innen makroøkonomi, og Andreassen får kraftig motbør fra Kjetil Storesletten, som er økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo.

– Det finnes ikke noe empirisk belegg for sammenhengen mellom befolkningsvekst og økonomisk vekst. Jeg tror heller ikke denne forbindelsen finnes, hverken empirisk eller i virkeligheten, sier Storesletten.

Artikkeltags