Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret over varslet økning på fergetakstene

Artikkelen er over 1 år gammel

Eldrerådet i Nordland er bekymret over at fylkesrådet har varslet sterk økning på takstene i sommermånedene juni-juli-august.

Nordland eldreråd er tilfreds med at fylkesrådet snudde, og vedtok at takstene på ferger skulle tilbake til 2019-nivå med en økning på 3,1 prosent som tilsvarer den generelle prisstigningen.

Dette skjedde etter at prisene for enkelte fergesamband økte med hele 45 prosent.

Eldrerådet er imidlertid bekymret over at fylkesrådet har varslet sterk økning på takstene i sommermånedene juni-juli-august.

De viser i en uttalelse til at dette vil ramme fergeavhengige lokalsamfunn hardt. Dette gjelder både privatpersoner og næringsliv – og da kanskje spesielt reiselivsnæringen.

– Etter det vi kjenner til er det allerede gitt avbestillinger til reiselivsbedrifter på grunn av de høye takstene. Reaksjonene fra 1. januar viser at det er en smertegrense for hvor høye takster som kan aksepteres, skrive eldrerådet i en uttalelse.

De påpeker at Nordland sliter med befolkningsutviklingen, og tror at høye fergetakster gjør det vesentlig vanskeligere å bosette seg/drive næringer i fergeavhengige samfunn.

– Mange av disse har en betydelig verdiskapning og sysselsetting. I motsetning til bompenger som har en viss varighet, kan de fergeavhengige kun vente seg evigvarende og økte takster. På lang sikt bør dette derfor arbeides politisk med sikte på at også bilveien på havet blir gratis, skriver eldrerådet i uttalelsen.

– På kort sikt ber vi fylkeskommunen om å snu alle stener for å kunne unngå den varslede økning av takstene. Ikke pålagte oppgaver bør nedprioriteres. Planlagte investeringer bør kunne vurderes utsatt, skriver de.

De oppfordrer også til å jobbe mot sentrale myndigheter, slik at det i revidert budsjett kan bli satt av en post som forutsettes å gå til fergetilskudd.

Kommentarer til denne saken