Gå til sidens hovedinnhold

Biblioteket i Narvik med i landsdekkende sjakk-prosjekt

Artikkelen er over 1 år gammel

Skal bidra til å gjøre sjakk tilgjengelig for flere.

Da norske Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk i 2013, ble sjakk allemannseie. Folk klistrer seg til tv-skjermen, lytter til statskanalens sjakk-kommentatorer og skriver om det i sosiale medier under egne emneknagger.

I Narvik har Torben Søraas utmerket seg. Han ble nordnorsk sjakkmester i fjor.

Sjakk til folket

Norges Sjakkforbund (NSF) kjører i disse dager et landsdekkende prosjekt for å gi flere en smak på sjakk. På Narvik bibliotek blir det arrangert et introduksjonskurs, spesielt rettet mot aldersgruppa 8–12 år førstkommende mandag.

Ifølge ei pressemelding fra biblioteket, er det en del av en prøveperiode. På sikt er målet å utvide, slik at også eldrehjem, sykehus og utdanningsinstitusjoner kan få glede av tilbudet.

Bildeserie

Se sjakkturneringen i bilder

Les også:

– Bra for hjernen

I fjor skrev Magnus Carlsen et gjesteinnlegg i magasinet Forbes. Aftenposten omtalte saken, og siterte Carlsen, som mener sjakk er bra for oss:

– Sjakk kan bekjempe mange utfordringer vi står overfor i dag: Flakkende oppmerksomhet, ubesluttsomhet og mangel på karakterstyrke og disiplin som følge av for mye tid foran skjermen.

Forskning har flere ganger ment å vise at sjakk er sunt for hjernen. Andre har ment at sjakken bør holdes unna idretten, og at å kalle det sport er å «fornedre idretten», som Erik Tunstad skrev på nettstedet Forskning.no i 2014.

Fakta om Sjakk & Samfunn

  • Landsomfattende prosjekt i regi av Norges Sjakkforbund (NSF), med et mål om at alle i samfunnet skal få mulighet til å spille sjakk.
  • Gjennom å samarbeide med samfunnsaktører, som for eksempel biblioteket, prøver de å gjøre sjakk tilgjengelig for flere.

(Kilde: sjakkogsamfunn.no)

Kommentarer til denne saken