Det er godt å være alfa-svin. Det er godt å kjenne følelsen av total kontroll over andre levende vesener. Levende vesener på både fire og to bein. Denne svinaktig gode følelsen er et av våre (Homo Porcus) adelsmerker. Det som gjør følelsen så god, er at vi (Sapiens, som vi spøkefullt kaller oss selv) kommer i kontakt med det opprinnelige i oss. Vi fnyser foraktelig av alle anklager om avstumpethet. Vi vet at vi er en av sivilisasjonens og velferdssamfunnets bærebjelker. Vi gliser

hånlig av gilde eventyrbilder om vår egen hjertevarme omtanke for de lykkelige proteinkildene. Vi erkjenner sannheten i at «familiarity breeds contempt». Eller på norsk – det og de du omgås daglig - firbeinte og tobeinte - mister sin romantiske glans, blir irriterende og offer for din likegyldighet og ufølsomhet, og kilde til dårlige vitser og rå latterliggjøring på usosiale medier.

Ok – cheap sarkasme til side. Ikke misforstå – jeg syntes Brennpunkt-programmet var kvalmende. Men du som roter etter tilbud i frysedisken, vil du tåle å se hvordan pølser lages? Uten å brekke deg? Hvorfor er det verre å se mishandlede, radbrekte, blødende og traumatiserte husdyr, enn våre artsfellers daglige blodsprut i nyhetene? Hvorfor er det mindre opprørende for «prinsippfaste» politikere og byråkrater å sette håndjern på et barn og deportere det til en krigssone?

Muligheten til makt og dominans kan trigge det verste i oss. Når vi i tillegg avskyr å se angst og svakhet hos andre, ligger alt til rette for at vår indre lille tyrann vil danne allianse med andre små tyranner og kreve en stor og mektig tyrann som kan lede våre taktfaste brøl. Da blir det ingen forskjell på hvordan dyr og «undermennesker» behandles. Da blir barbariet normen.

Kan svinebøndene i Brennpunkt forsvares? Enhver advokat kan forklare deg det elementære i at å forsvare en gjerningsmann, ikke er det samme som å forsvare handlingen. Men jussens forsøk på å skape presist formulerte lovtekster, kan ikke forklare hvorfor vårt indre mørke så enkelt avstumper oss. De blant oss som erkjenner mørket, vet også at det er nødvendig å bære et lys for å kalle seg et menneske. De flyter ikke ut i sofaen og snøfter: «Jeg ville aldri ha oppført meg sånn...’», mens de klør bikkja bak ørene.

George Orwell visste at griser er plagsomt intelligente og følsomme svin. Så følsomme og intelligente at ribba burde vokse i munnen på oss. «Four legs good. Two legs better», messet Orwells griser, og vaklet seg opp på bakbeina, etter å ha inngått en handelsavtale med slakteren. Vi, derimot, rakryggede, kompromissløse vi, inngår ikke handelsavtaler med systemer som har sine borgeres blod på hendene. Da ville våre fremste styrende menn og kvinner gripe til de sterkeste ordene de kjenner: «Helt uakseptabelt!» Ordene lyser, de gir håp, fulle av moralsk vrede og nesten ufattelig livsvisdom som de er – men svina får holde seg unna vår billige skinkestek.