NORDLYS: Jordskredet i Fossveien/Bregneveien på Storsteinnes i Balsfjord gikk rundt klokken fire natt til mandag.

Bjørn Erik Fredriksen, kona og deres to hjemmeværende barn lå og sov, da det dundret i veggen.

– Da jeg kikket ut av vinduet, så jeg hva som var i ferd med å skje, forteller Fredriksen til Nordlys.

Jordskred

To av bilene deres, en avskiltet amerikaner og en Volvo, ble delvis begravd av jordmassene.

– Vi heiv på oss klærne og sprang ut for å flytte de andre to bilene. Da jeg kikket opp mot naboen, sto gravemaskinen fortsatt på kanten. Jeg satte meg i bilen og kjørte opp for å vekke ham. Akkurat da jeg kom opp, hørte jeg at maskinen gikk utfor kanten, forteller Fredriksen.

Teknisk etat var mandag formiddag på befaring hos familien Fredriksen. Da ble det konstatert at det trolig dreier seg om et jordras, ikke et leirskred.

– Vi har vært litt usikker på hva vi skal gjøre. Siden det ikke er et leirskred, er det ikke fullt så dramatisk.

Vann i løsmassene

Fredriksen forteller at det kommer vann ut av massene på oversiden av huset.

– Det renner ennå ganske kraftig. Det er nok dette vannet som har gjort at det har løsnet.

Han håper nå at eksperter vil vurderer faren for nye skred i området.

– Det var et sjokk å komme ut og se hva som hadde skjedd. Og vi tenker på om det er trygt å være her. At det skal gå et større skred som tar hele huset, er bekymring nå. Vi håper derfor at kommunen får inn fagfolk, for eksempel fra NGU, slik at vi får sjekket dette skikkelig, sier Fredriksen.

Han har foreløpig ikke oversikt over skadeomfanget. Han anslår at Volvo-en ble flyttet rundt fem meter av jordmassene. Amerikaneren ble nesten helt begravd.

LES OGSÅ: Bjørn og Inger gikk rett på et 40 meter bredt jordras: – Stien hadde forsvunnet

Skal undersøke huset

– Det blir en forsikringssak uansett. Vi må først få inn entreprenør som må rydde opp. Det er snakk om store masser. Så får vi se om huset også er skadet. Foreløpig har vi ikke merker noe innvendig, sier Fredriksen.

Han har ikke tidligere opplevd jordskred i området. Men, for noen år siden, før familien flyttet hit til Fossveien, gikk det et stort leirskred rundt ti meter fra veggen på andre siden av huset, forteller han.

Ifølge Arnt Hansen, fagansvarlig for vei og havn i Balsfjord kommune, er det ikke fare for nye skred i området.

– Det regnet i ett sett i natt. I tillegg har vi snøsmeltingen. Dette gjorde at vannet ble presset ut akkurat der minigraveren sto. Det er nok tyngden av den som har fått massene til å løsne. I hvert fall har det vært en medvirkende årsak, forteller Hansen til Nordlys.

Naboen på oversiden er for tiden bortreist. Gravemaskinen som sto på tomta hans, lå mandag formiddag fortsatt i skråningen.