– Bransjetallene viser at etterspørselen har vært sterk også gjennom senhøsten. Bare i løpet av oktober ble det registrert 274 nye bobiler og 126 campingvogner her i landet, sier Bengt Heggertveit, konsernsjef i forhandlerkjeden Ferda i en pressemelding.

Totalt så langt i år er det solgt 3933 bobiler, mens det i hele 2017 ble registrert 3630. Antall nye campingvogner i årets ti første måneder er 2685, som er omtrent på linje med fjoråret.

– Bobilrekorden er allerede et faktum, to måneder før 2018 er over. Det forteller mye om styrken i campingtrenden at salget når en ny topp for tredje år på rad, sier Heggertveit.

– Styrke interessen

Nylig ble det fremlagt en forskningsrapport som sammenligner klimaeffekten av ulike ferieformer.

– Her kommer bobilferier godt ut, og bedre enn for eksempel sydentur, storbyreiser og ferie langs Norskekysten med motorbåt. Med økt bevissthet om betydningen av miljøvennlig atferd, vil slike funn trolig bidra til å styrke interessen for moderne camping ytterligere, mener Ferda-sjefen.

På oppdrag fra Norges Caravanbransjeforbund (NCB) har Østfoldforskning utarbeidet klimaregnskapet knyttet til bruk av bobil.

– Det er viktig at vi nå har fått en slik miljørapport. Den viser naturlig nok at bobilen forurenser når den vurderes som et kjøretøy, men som et ferie- og fritidskonsept blir den samlet sett mye mer klimavennlig enn mange alternativer, sier Geir Holm, generalsekretær i NCB.

Har beregnet CO₂-utslippene

Østfoldforskning har beregnet klimagassutslipp fra en rekke ulike ferieformer, og tatt hensyn til transport, overnatting, mat og aktiviteter knyttet til ulike ferieformer. Beregningene er basert på vanene til bobilenes største brukergruppe, som er par i 60-årene.

– Fasit viser at en ukes bobilferie gir utslipp på rett i underkant av 300 kg CO₂ per person. Det er betydelig mindre enn en typisk storbyferie, der flyreisen og utslipp knyttet til energibruk på hotellene drar opp, sier Holm.

Det anslås i rapporten at cruiseferier gir suverent høyest klimautslipp. Charterturer til Syden ligger på andreplass. En bobilferie har litt større klimagassutslipp enn hytteferie ved sjøen, men mindre enn en ferie i motorbåt.

– Bobilen er ikke først og fremst et transportmiddel, men representerer en egen feriekategori som samlet sett har en moderat klimaeffekt og kan nytes med god samvittighet, sier Geir Holm.