Bobilturister om trafikken på Lofotveiene: – Det er helt crazy!

Trøbbel: Det er ikke bare enkelt å kjøre bobil i Lofoten om sommeren.

Trøbbel: Det er ikke bare enkelt å kjøre bobil i Lofoten om sommeren.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Trange veier, mørke tunneler, tungtransport, og utålmodige bilister. Å ferdes med bobil i Lofoten er ingen spøk.

DEL

For mange er de sommerveienes største hatobjekt. Bobilene og campingvognene har for alvor inntatt veiene i Lofoten, noe som på sedvanlig vis skaper utfordringer på trange veistrekninger og furore blant øvrige bilister. Etter en sak om en fransk bobilsjåfør som skapte småkaotiske tilstander på veiene mellom Svolvær og Leknes, ble Lofotpostens kommentarfelt fullt av sinna-smileys og lignende skrekkhistorier. Men trafikksituasjonen i Lofoten oppleves heller ikke uproblematisk fra bobilenes ståsted.

– Det er helt crazy, utbryter Minttu Rahkola fra Tampere i Finland, som sammen med vennene Marika Kyröla, Sami Johansson og Marjo Huttunen har kjørt de nærmere 1500 kilometerne fra hjembyen for å klatre i Lofotfjellene.

Det skriver Lofotposten.

Gale, norske sjåfører

Finnene har både latt seg skremme og imponere av den norske kjørekulturen.

– Vi syns det er skummelt å møte motgående trafikk på mange av veiene som er så smale. Særlig andre bobiler, lastebiler og busser. Ofte er det så vidt det er plass, forteller reisefølgets sjåfør, Sami og utdyper:

– Noen er veldig flinke å ta hensyn, og ofte er det situasjoner, særlig med lastebiler, hvor sjåføren håndterer det å møtes på veier det knapt er plass til en bil, på imponerende vis.

Det er i midlertid ikke alle som er like hensynsfulle på sommerveiene.

– Enkelte norske sjåfører tilpasser nesten ikke farten etter møtende trafikk på de smaleste veiene. De er kanskje så vant med å kjøre på slike veier, men for oss virker de helt gale, sier Minttu.

– Skal forbi uansett

Et annet problem for bobilistene er utålmodige medtrafikanter.

– Noen skal kjøre forbi oss uansett hvor fort vi kjører. Selv om det er helt nytteløst på grunn av køkjøring foran, kjører de forbi. Det virker som mange bare ikke vil ligge bak bobiler, og ofte tar folk store sjanser, forteller Sami en smule oppgitt.

– De farligste situasjonene oppstår med forbikjøringer fra motgående trafikk. Flere ganger har jeg måttet stoppe opp eller kjøre til siden for å redde livene til de som kommer imot, fortsetter han.

Finnene kjenner igjen mye av trafikkproblemene fra hjemme i Finland.

– Folk er like utålmodige hjemme, men veiene her er mye smalere og mer svingete, noe som kanskje gjør det litt skumlere, mener de fire finske klatrerne.

(Teksten fortsetter under bildet)

Skummelt, men fint: Sami Johansson, Minttu Rahkola, Marjo Huttunen og Marika Kyröla syns Lofotenveiene er skumle, men vakre. alle

Skummelt, men fint: Sami Johansson, Minttu Rahkola, Marjo Huttunen og Marika Kyröla syns Lofotenveiene er skumle, men vakre. alle Foto:

Selv om finnene syns trafikken i Lofoten tidvis er problematisk, blir de neppe skremt bort av den grunn.

– Det er heldigvis ikke så mye trafikk her, for utenom noen timer midt på dagen. Vi har vært her flere ganger tidligere, og kommer nok tilbake. Det er helt magiske fjell og natur her, og Norge er et fantastisk land, konkluderer Minttu.

Kjører midt i veien

Det er ikke bare norsk kjørekultur som skaper utfordringer for bobilturistene. For enkelte er møtet med andre turister det mest problematiske.

– De lokale sjåførene er ikke problemet. Selv ikke å møte norske lastebiler er særlig problematisk. Problemet er andre utenlandske turister som kjører midt i veien, mener Marc Franzmeier som vi møter på Lyngvær bobilcamping.

(Teksten fortsetter under bildet)

– Mange av de utenlandske bobilturistene er ikke vant med norske veier. Det kan skape utfordringer, ettersom alle ikke er like flinke å holde godt nok til høyre fortsetter Marc, som selv er fra Patterborn i Tyskland.

– Veiene i Tyskland er helt annerledes enn her oppe, så det kan være vanskelig å tilpasse seg, men for min del har det gått ganske fint. De fleste er flinke til å ta hensyn på veiene, så jeg oppfatter ikke trafikkbildet som veldig problematisk, slår han fast

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken