– Alarm, alarm! roper Tove Solberg, som også er styrer i barnehagen. Barna stopper opp og kikker i retningen Tove peker.

– Her ligger det plast på bakken. Det hører jo ikke hjemme her i naturen. Det må vi plukke opp og hive i posen vår, sier hun og holder fram posen sin til et barn som allerede har plukket opp plasten fra bakken. De rusler videre i fjæra. Det går ikke lang tid før en ny alarm går.

Elgen kan få vondt i magen

Bakgrunnen for skattejakten til Bogen Barnehage var årets store nasjonale ryddedugnad, Strandryddeuka. I den forbindelse hadde HRS invitert ordfører i Evenes kommune, Sisilja Viksund, og Bogen Barnehage til en kick off på årets strandryddeuke. Sammen gikk turen ned til området barnehagen bruker til daglig, Bobbelurn, skriver HRS i en pressemelding.

– Dette er et område både vi og velforeningen her bruker mye, sier Solberg og viser stolt fram både gapahuk, bålpanne og benker.

– Alle som bruker området er flinke til å ta vare på området. Og vi i barnehagen er ofte her for å plukke søppel som dukker opp. Vi har jo vært her nede i noen år nå, og det fine med å plukke jevnt og trutt er at vi ser at vi finner stadig mindre mengder søppel, sier hun.

Noe av dagens funn på skattejakten var plast og glassbrott.

– Om elgen går ned hit og spiser glasset, får han veldig vondt i magen sin, sier et av barna som, etter å ha sett spor på at elgen har spist på en gren like bortenfor, plutselig blir bekymret for hva annet elgen kan finne på å spise på sine besøk i fjæra.

Godt i gang

Plast i fjæra synes ikke ordfører Sisilja Viksund er ok. Hun er derfor svært fornøyd med engasjementet i kommunen om strandrydding. Og håper flere engasjerer seg gjennom uka.

– I Evenes har engasjementet de siste årene vært stor for strandryddingen. Skolen og barnehagene våre er i aksjon og besøker fjæra flere ganger gjennom året. Nå er utstyrslageret fylt opp, slik at vi tiden fremover blir å fortsette med det.

Ordføreren synes ikke bare det er kjipt med plast i fjæra, men synes også det er viktig å se på helheten og forbruket man har på for eksempel engangskopper og engangsbestikk.

– Ikke bare rydder vi strender, men jobber bredt med holdningsarbeid rundt plast og miljø. Kommunen har vedtatt at vi skal være plastfri kommune, og i Bogen barnehage har barna fått tøyposer fra Evenes husflidslag til rent tøy. Posene har barna dekorert selv. Bunnpris har sponset med nett til skitten tøy, slik at ingen poser lengre trenger å ta turen innom Barnehagen.

Husk HRS

Det er ikke bare i Evenes kommune at interessen for strandrydding har vært stor.

– I 2017 var vi prosjektleder for strandrydding i våre eierkommuner i Ofoten. I 2018 utvidet vi prosjektet til alle våre kommuner. I løpet av disse to årene har frivillige samlet inn rundt 85 tonn marint avfall, forteller Dalhaug.

Også hun har merket at engasjementet for strandrydding er stabilt.

– Vi ønsker at alle som skal delta på strandrydding, registrerer hvor de skal rydde i ryddeportalen.no. Dette for at alle som ønsker å rydde ser hvor det allerede har vært ryddet, og for vår del som skal rapportere til Miljødirektoratet hvor det ryddes, sier Dalhaug.

– Like viktig er det at man etter aksjonen kontakter HRS om plassering og henting av sekkene. Vi må vite hvor disse er plassert, slik at vi kan ta hånd om avfallet, sier hun.

Den nasjonale aksjonen varer fra 29. april til 5. mai.

– Men ettersom vi vet hvordan været er her nord, så har vi utvidet aksjonen slik at alle som har deltatt i strandrydding til og med 30. mai er med i trekning om å bli Årets Strandrydder og vinne 5.000 kroner til sitt lag/forening, sier hun og refererer til nettsiden for mer informasjon.

– Det er også muligheter å rydde gjennom sommeren og høsten, men da er det desto viktigere at dette avklares med HRS i forkant av aksjonen, avslutter hun og ønsker alle strandryddere lykke til med årets dugnad.