Boken er laget av forfatter og fotograf Espen A. Jacobsen.

– I boken er det 120 småbåthavner i Nordland, forteller Jacobsen i en pressemelding.

Halvparten av havnene han omtaler i boken er i Nord-Norge. I vårt området omtales havner i blant annet Tysfjord, Tjeldsundet, Ofotfjorden, Grovfjorden og Gratangen. Det er også havner på inner- og yttersiden av Senja, Hamarøy, Steigen og Helgeland. Over 50 av havnene er i Lofoten/Vesterålen. For å nevne noen.

Beskrivelse av hver havn

– Boken er fullstendig nyskrevet, og utgjør en etterlengtet erstatning og oppgradering i forhold til den gamle utgaven, som kom for nærmere ti år siden, sier han.

Hver havn beskrives med et kart og et oversiktsfoto tatt fra småfly.

Teksten forteller grundig om innseiling og havneforhold. I tillegg er det en beskrivende sak om hver havn, med informasjon om stedets historie, omgivelsene, turmuligheter og annet som er av interesse om havnen og stedet.

Det er mer enn 1.000 nautiske mil mellom den første og siste havnen i boken.

Mange sjøreiser

– Dette er ikke en bok om en sjøreise, men om uendelig mange, understreker forfatteren.

Målet med boken at du skal kunne planlegge turer langs kysten, gjerne med alternativer og avstikkere. Boken er like mye for de som liker å reise i sitt eget nærområde, som for de som planlegger en lengre sjøreise.

– Under dette arbeidet har jeg snakket med mennesker i praktisk talt hver eneste havn som omtales. Overalt har jeg møtt hyggelige, hjelpsomme og spennende mennesker, som er stolte av stedet sitt og har masse å fortelle. Dette har vært det fineste med hele prosjektet. Det er disse menneskene – og andre som dem – du treffer når du kommer til disse stedene. Du kan bare glede deg, sier Jacobsen.

– Har du ikke egen båt, kan boken være fin å ha med på reisen med Hurtigruten, foreslår han.