Gå til sidens hovedinnhold

Bedre vilkår for boligsparing

Artikkelen er over 7 år gammel

En ny regjering får bred støtte når den vil bedre reglene for boligsparing og senke kravet til egenkapital ved boligkjøp.

To av tre ønsker at beløpsgrensen for BSU (Boligsparing for ungdom) heves, og seks av ti mener at dagens krav til egenkapital for boliglån på 15 prosent er for høyt, viser en undersøkelse foretatt av Respons for Sparebank1.

Halvparten av dem som vil heve beløpsgrensen for BSU, som i dag er 150.000 kroner, mener grensen bør opp til mellom 250.000 og 500.000 kroner.

Egenkapitalkravet ved boliglån ble for en tid siden økt fra 10 til 15 prosent av boligens verdi. I undersøkelsen svarer de fleste av dem som vil senke kravet at 10 prosent er et rimelig krav til egenkapital.

Lavere egenkapitalkrav og bedre BSU-ordning vil hjelpe flere unge inn på boligmarkedet tidligere, kommenterer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Dermed ser det ut til at de fire partiene som har forhandlet om å danne regjering har sterk støtte når det gjelder to av løftene de har gitt - bedre BSU-ordning og lavere egenkapitalkrav.

Høyre, Frp, Venstre og KrF har alle lovet å kutte egenkapitalkravet tilbake til 10 prosent ved boligkjøp.

De fire partiene er også enige om at BSU-ordningen skal forbedres. Alle de fire er enige om at maksimalt sparebeløp må opp til minst 300.000 kroner og flere av partiene vil også øke skattefradragssatsen fra 20 prosent i dag til 28 eller 30 prosent av sparebeløpet.

Undersøkelsen, som ble gjennomført uken etter stortingsvalget, viser at 28 prosent av befolkningen vil beholde eller øke dagens krav til egenkapital for boliglån.

59 prosent vil lempe på egenkapitalkravet, og av disse peker de fleste på 10 prosent som et rimelig krav til egenkapital.

– Et lavere egenkapitalkrav vil uten tvil gjøre det mulig for flere å komme seg tidligere inn på boligmarkedet. Samtidig vil færre være avhengig av økonomisk bistand fra foreldre og familie når de skal kjøpe sin første bolig, sier Gundersen.

Beløpsgrensen for BSU ble hevet i 2009 for å styrke boligsparingen. Likevel sliter mange med å få kjøpt sin første bolig på grunn av stigende boligpriser og økt krav til egenkapital.

Blant de spurte i undersøkelsen er det en klar oppfatning at det er behov for å styrke BSU-ordningen ytterligere. De unge er mer opptatt av dette enn eldre, men også de eldste aldersgruppene har en klar holdning om at BSU bør bli bedre.

– Det er ingen tvil om at det nå er forventninger til regjeringen på dette området. Maksimalt sparebeløp i BSU har ligget fast lenge. En heving av beløpsgrensen for BSU vil motivere unge til økt sparing til egen bolig, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken